Asijská pánev s masem a křupavými křepelčími vajíčky
Co dělat, když chcete vařit asijskou kuchyni?
Zásobte se zajímavými omáčkami a chuťovými přísadami, které seženete třeba ve vietnamských obchodech nebo tržnicích. I velké supermarkety mají koutky s exotickou kuchyní a tady seženete také velice chutné suroviny. Určitě si nezapomeňte koupit kvalitní sójovou omáčku, další pikantní omáčky, ať už je to chilli sladko kyselá nebo třeba hodně řízná sriracha. Tuto chilli omáčku vybírejte pečlivě, ta nejlepší má na sobě bílý obrázek kohouta.
Důležitý je i výběr nudlí. Můžete si vybrat vaječnou nebo bezvaječnou variantu. Nudle bývají slisované v úhledných kostičkách a většinou je stačí zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát. Nemusíte je ani vařit. Můžete koupit také velice chutné rýžové nudle. Jejich použitím se celé jídlo stane bezlepkovým. Záleží na vás, jestli zvolíte tenké vlasové, trošku širší nebo široké nudle.
Potřebujeme
- 1 balení nudlí (můžou být i široké, nejen tenké, rýžové, bezvaječné…)
- 400 g mletého masa (směs vepřové a hovězí)
- 8 křepelčích vajíček
- 100 g žampionů
- 3 stonky jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- kousek zázvoru (asi 2 x 2 cm)
- sůl
- černý pepř
- sójová omáčka
- sriracha
Nudle si připravte podle návodu na obalu. Většinou je stačí dát do velkého hrnce, zalít vroucí vodou a nechat pod pokličkou změknout. Vodu nezapomeňte osolit!
Mezitím si připravte další suroviny. Jarní cibulku, česnek i zázvor si nakrájejte na tenké plátky. Jarní cibulka vypadá moc hezky, když ji nakrájíte na dlouhé šikmé plátky. Žampiony nakrájejte na malé tenké kousky.
Křepelčí vajíčka dejte do studené vody, vařit na plotnu. Od doby, kdy voda začne vařit, stopněte 90 sekund. Potom vodu ihned slijte. V této fázi trochu (dost) zatřepu hrncem, aby skořápky popraskaly. A ihned zalijte studenou vodou. Nechejte vychladnout.
V obrovské pánvi (wok ideálně) si rozehřejte olej a opečte na něm bílé části jarní cibule, zázvor a česnek. Po chvilce (asi tak tři, čtyři minutky) přidejte žampiony a nakonec maso. Osolte, opepřete a opečte. Dokud maso neztmavne.
Ochuťte připravenými omáčkami. Kombinaci chutí si časem každý vyladí sám. My dáváme dvě lžíce sójové omáčky a jednu lžící chilli omáčky. Podle aktuálního stavu zásob dáváme také trochu ústřicové omáčky a sladkokyselou chilli omáčku.
Přidejte do pánve scezené nudle a ještě společně prohřejte. Úplně nakonec vmíchejte zelené části jarní cibule.
Na pánvičku nalijte větší množství slunečnicového oleje. Na něm ze všech stran osmahněte křepelčí vajíčka. Pěkně dokřupava.
Nudle s masem naservírujte do misek a nahoru ozdobte křepelčími vajíčky.
Náš tip: Já jsem použila místo nudlí bezvaječné fleky. Můžete taky 🙂
Dobrou chuť přeje Elly.