Tradiční velikonoční nádivka s medvědím česnekem
O víkendu jsou tady Velikonoce a s nimi i spousta typicky velikonočních pokrmů, které u nás doma každoročně nesmí chybět. Patří mezi ně mimo jiné i nádivka. Tu nedělám snad žádný rok stejnou. Nebaví mě to 🙂 Nádivka mi přijde recept vhodný na experimenty a ráda si hraji s tím, co do ní dám.
Nechápu proč se nádivce říká nádivka, když se vlastně nikam nenadívá a je to vlastně slaný koláč na plech. Někde se používá název „velikonoční hlavička“. A to proto, že dříve se připravovala z masa, které se obralo z vařené telecí hlavy. Dobrý nápad, když na nějakou telecí hlavu narazíte 😉
Nádivku můžete péct na plechu a bude potom nižší (tak to mám ráda já) nebo v menší a vyšší nádobě. To záleží na vás. Klidně i v kulaté formě.
Do velikonoční nádivky určitě patří vejce, uzené maso a „něco zeleného“. Čím více zeleného, tím lépe. Použijte, stejně jako já, typicky jarní bylinky, z louky. Mladé kopřivy a medvědí česnek. Dokonalost!
Potřebujeme
- 5 vajec
- 300 ml smetany ke šlehání
- 150 g másla
- sůl
- černý pepř
- 3 bílé francouzské bagety (z Lidlu)
- 400 g uzené vepřové kýty nebo jiného uzeného masa (může být i kuře)
- 250 g zeleného hrášku – třeba mraženého
- 1 červená cibule
- 200 g kopřiv a medvědího česneku
- 1 stroužek česneku
Oddělte žloutky a bílky. Do žloutků přimíchejte rozpuštěné máslo a smetanu, dochuťte solí a pepřem.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypejte křupavé kostičky pečiva.
Promíchejte. Přidejte maso nakrájené na kostičky, vychladlý hrášek a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem.
Přidejte také nasekaný medvědí česnek a mladé kopřivy.
Promíchejte. Úplně nakonec jemně vmíchejte sníh a přesuňte do zapékací mísy vymazané máslem.
Pečte na 180 °C, asi půl hodiny až 40 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.