Housky – nejen snídaňové
Úžasně voňavé měkké housky jsou skvělé také na domácí burgery.
Můžete je tvarovat, splétat a sypat mákem, solí, sýrem , či různými semínky podle vaší chuti.
Potřebujeme
- 250 ml vlažné vody
- 380 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžíce měkkého másla
- 3 lžíce mléka
- 1 vejce na potření
Postup
Všechny suroviny smícháme v robotu, ručně nebo v domácí pekárně. Necháme vykynout. Poté vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme housek a jaké velikosti mají být. Normální velikosti vyjde asi 10 kousků, menších 20. Uválíme kuličky, které lehce zmáčkneme. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Potřeme vejcem rozšlehaným s vodou, můžeme i posypat sezamovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C, asi čtvrt hodiny. Povrch bude zlatavý.
Plnit se dají tím na co si jen vzpomenete!
My je máme rádi lehce máznuté domácí chilli marmeládou a naplněné smaženými vajíčky, opraženou slaninou a různou zeleninou
Tak si nechte chutnat!
Dobrou chuť přeje Lenka.