fbpx
Dezerty,  Recepty

Nadýchané suflé se šťavnatými jahodami a rebarborou

Rebarbora. Rebarbora a jahody. Rebarbora a ty nejlepší koláče. Květen a rebarbora. Jako malá jsem chodila na zahradu, kde rebarbora rostla u plotu. Utrhla jsem si vždycky jeden stvol, oloupala ho a křoupala kyselou, syrovou. Dnes (jako stará 😀 ) vím, že je rebarbora lepší tepelně upravená, oslazená a nesmí se to s ní přehánět. Má vysoký obsah kyseliny šťavelové, která nemusí všem dělat dobře. Neměli by to s ní proto přehánět lidé, kteří mají nemocné ledviny, revma nebo dnu. Opatrně bychom ji měli dávkovat i dětem a také těhotným a kojícím ženám (takže já musím letos brzdit).

rebarbora

Sezona rebarbory se potkává se sezonou jahod. I proto si jedno bez druhého skoro neumím představit. Vařím jahodovo rebarborové džemy, peču jahodovo rebarborové koláče. A tohle suflé!!! Nejlepší. Nadýchané, lehké jako vánek.

Budu moc ráda, když ho podle mého receptu vyzkoušíte. A klidně i s jiným ovocem.

Potřebujete

  • 250 g rebarborových stonků
  • 100 g sladkých jahod
  • 7 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky bramborového škrobu 
  • 100 g cukru moučka
  • 2 bílky
  • máslo a cukr na vymazání a vysypání formiček
  • 2 snítky čerstvého tymiánu

Z rebarborových stonků odřízněte listy. Stonky zbavte silnější slupky, kterou krásně oloupete škrabkou na brambory. Očištěné stonky nakrájejte na kousky, asi 2 cm široké.

Jahody očistěte od zelených částí. Rebarboru a jahody dejte do hrnce, přidejte lžíci vody, třtinový cukr a dejte vařit. Vařte tak dlouho, až se rebarbora i jahody rozvaří. Potom přidejte bramborový škrob, který rychle rozmíchejte, ideálně metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky. Přidejte tymián. Povařte asi 5 minut.

Uvařené ovoce rozmixujte dohladka tyčovým mixérem a ještě propasírujte přes cedník, aby byla směs co nejvíce hladká. Nechejte úplně vychladnout.

Z bílků a moučkového cukru ušlehejte velice tuhý sníh. Do něj po lžících vmíchávejte vychladlou ovocnou směs. Míchejte velice, ale velice opatrně, aby sníh zůstal nadýchaný.

Formičky na suflé, keramické zapékací misky, vymazejte vevnitř máslem. Pracujte důkladně, nesmí zůstat ani kousek čistý. Vymazané formičky vysypejte moučkovým cukrem.

Opatrně, za pomoci velké lžíce, naplňte směs do formiček. Opět pozor! Nesmíte ušpinit okraj formičky. Protože rostoucí suflé by se na formičku přilepilo a nevyskočilo by rovnoměrně. Formičky naplňte do poloviny, protože těsto opravdu hodně vyroste.

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, ve spodní nebo střední části. Doba pečení je asi 15 minut. Suflé vyskočí, zdvojnásobí svůj objem a na povrchu ztmavne.

Suflé vyndejte z trouby a ihned podávejte. Proč ihned? Protože po chvíli vám klesne, musí se sníst opravdu okamžitě.

Dobrou chuť přeje Elly.