Quiche s medvědím česnekem a kozím sýrem
Slané koláče nebo chcete-li quiche, jsou u nás doma moc oblíbené. Líbí se mi na nich, že chutnají výborně teplé i studené, že se dají pěkně zabalit do piknikového koše a že když k nim připravíte nějaký dobrý salát, máte plnohodnotný letní oběd.
A co je na nich nejlepší? Ta nekonečná možnost kombinací, které na ně můžete naskládat. Zrovna tento týden jsem byla s magazínem Žena-in.cz na akci se značkou MADETA a pekli jsme dva super quiche. Brzy se těšte na recepty. Tenhle quiche je sezónní. Jak jinak, než s medvědím česnekem. I když teď už by mohl být i s chřestem… Ale ten někdy příště. Kdo bude netrpělivý, může si upéct quiche s chřestem, který jsem dělala už dříve. Recept najdete TADY.
Potřebujete
těsto
- 125 g Hery máslová příchuť
- 150 g hladké mouky
- 4 – 6 lžic velice studené vody
- špetka soli
- špetka cukru
náplň
- 250 g husté zakysané smetany, ideálně creme fraiche
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g kozího sýra
- hromada medvědího česneku
- sůl a pepř
- 3 vejce
- hrst sušených rajčat, která ale můžeme vynechat
Nejprve si připravte těsto, které nechejte minimálně hodinu, klidně ale i do druhé dne, odpočívat v chladničce.
Heru, kterou použijte dobře vychlazenou z lednice a nakrájenou na kousky, dejte do mixéru a přidejte hladkou mouku. Několikrát promixujte, až se suroviny spojí v hrubou směs, jakoby drobenku.
Vysypejte směs z mixéru do mísy, přidejte ledovou vodu, špetku soli a cukru a velice rychle prohněťte, co nejmenším mačkáním a zahříváním, aby těsto zůstalo chladné.
Vytvarujte hladkou kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a uložte v chladničce.
Za hodinu nebo na druhý den těsto rozválejte a položte do koláčové formy. Propíchejte vidličkou, aby se v troubě nenafouklo.
Na těsto položte kus pečicího papíru, který zasypejte pytlíkem fazolí. Tím těsto zatížíte. Korpus dejte předpéct na 10 minut, do trouby vyhřáté na 190 °C.
Poté sundejte pečicí papír s fazolemi a na těsta si připravte náplň.
V míse smíchejte smetany, vejce, ochuťte solí a pepřem.
Na korpus nasypejte medvědí česnek, nasekaný nadrobno.
Přidejte natrhaný nebo nasekaný kozí sýr a rajčata.
Zalijte smetanovou směsí.
Vráťte do trouby a dopečte na 190 °C, dalších asi 30 až 40 minut, až je povrch krásně zlatavý.
Podávejte teplé, vlažné, ale i klidně i studené. S výborným zeleninovým salátem.