fbpx
Dezerty,  Hlavní jídla,  Léto,  Recepty,  Sezóna

Letní vášeň: Kynuté knedlíky s ovocem

Záleží je na vás, jaké ovoce do knedlíků „zabalíte“. Já miluji nejvíce jahody, švestky a meruňky. Tenhle recept se nikdy nepřejí a nikdy neomrzí. Když si ovoce zamrazíte do zásoby, můžete si knedlíky dopřát po celý rok. U nás už začaly prázdniny a tak se těším, že knedlíky budou jedno z prvních prázdninových jídel. Pepíno i Tony je totiž milují.

S receptem na těsto zbytečně neexperimentuji, používám stále stejný, osvědčený. Jaký je váš oblíbený?

Potřebujete

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 400 ml vlažného mléka
  • ovoce

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte vzejít kvásek. Pracujte s ním, až budou na povrchu bublinky.

Promíchejte mouku se špetkou soli a přilijte kvásek. Ručně, v kuchyňském robotu nebo v pekárně, vypracujte hladké nelepivé těsto. To nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Teď máte dva způsoby jak s těstem pracovat. Buď celé těsto (nebo jeho polovinu) rozválejte na placku. Z té vykrajujte skleničkou kolečka. Na každé kolečko dejte ovoce, zabalte do těsta, pevně uzavřete a uválejte v ruce pěknou kuličku. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

Nebo trhejte kousky těsta, ty rozválejte na tenkou placku (tvar se mi osvědčil spíš obdelník), do té zabalte jahodu. Pořádně zmáčkněte spoje. Kuličky naskládejte na pracovní plochu a nechejte ještě dvacet minut kynout.

Ve velkém, klidně nižším hrnci, si dejte vařit vodu se špetkou soli. Až začne vřít, vhoďte do ní knedlíky. Mírně snižte var a vařte tak dlouho, až knedlíky vyplavou na povrch.

Vařte ještě asi tři minuty.

Hotové knedlíky dejte na talíř a dochuťte podle sebe. Někdo je má rád s mákem, cukrem a máslem, jiný s tvarohem, opečenou strouhankou nebo nastrouhaným perníkem.

Dobrou chuť přeje Elly.