Pepparkakor. Švédské, nejen vánoční, perníčky
Perníčky patří mezi mé oblíbené vánoční cukroví. Vlastně je mám ráda i přes rok. S oblibou si kupujeme plechovky se švédskými perníčky pepparkakor, které prodávají v Ikea. A tak jsem se rozhodla zkusit si je upéct sama doma
Potřebujete
- 150 ml ohřátého medu
- 150 g smetany ke šlehání
- 200 g Hera máslová příchuť
- 150 g cukru moučka
- 500 g bílé špaldové mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce cejlonské mleté skořice
- 1 lžíce hřebíčku
- 1/3 lžičky mletého pepře
- špetka soli
Med rozehřejte v hrnci. Hřebíček rozdrťte v hmoždíři. Přidejte do medu koření, promíchejte. Odstavte z plotny.
Obě mouky smíchejte, spolu s práškem do pečiva.
Všechny suroviny dejte do robota a umíchejte měkké, nelepivé těsto.
Těsto dejte do sáčku nebo zabalte do potravinářské folie. Nechejte do druhého dne v lednici.
Na druhý den těsto nechejte asi hodinu ohřát při pokojové teplotě.
Rozválejte na pomoučené ploše, na výšku asi 2 až 3 mm. Tedy tenčí, než jsme zvyklí z našich perníčků. Vykrajujte tvary podle fantazie.
Vykrojené tvary naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, ve středu trouby, 10 minut.
Krásné Vánoce přeje Elly.