fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty,  Vánoce

Pepparkakor. Švédské, nejen vánoční, perníčky

Perníčky patří mezi mé oblíbené vánoční cukroví. Vlastně je mám ráda i přes rok. S oblibou si kupujeme plechovky se švédskými perníčky pepparkakor, které prodávají v Ikea. A tak jsem se rozhodla zkusit si je upéct sama doma

Potřebujete

  • 150 ml ohřátého medu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 200 g Hera máslová příchuť
  • 150 g cukru moučka
  • 500 g bílé špaldové mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce cejlonské mleté skořice
  • 1 lžíce hřebíčku
  • 1/3 lžičky mletého pepře
  • špetka soli

Med rozehřejte v hrnci. Hřebíček rozdrťte v hmoždíři. Přidejte do medu koření, promíchejte. Odstavte z plotny.

Obě mouky smíchejte, spolu s práškem do pečiva.

Všechny suroviny dejte do robota a umíchejte měkké, nelepivé těsto. 

Těsto dejte do sáčku nebo zabalte do potravinářské folie. Nechejte do druhého dne v lednici.

Na druhý den těsto nechejte asi hodinu ohřát při pokojové teplotě.

Rozválejte na pomoučené ploše, na výšku asi 2 až 3 mm. Tedy tenčí, než jsme zvyklí z našich perníčků. Vykrajujte tvary podle fantazie.

Vykrojené tvary naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, ve středu trouby, 10 minut.

Krásné Vánoce přeje Elly.