Vánoční dort s perníčky a karamelovým krémem
Plány na upečení vánočního dortu mám už několik let. Nepřeháním. Letos jsem si řekla, že cukroví moc nestíhám, tak ten dort už opravdu vyjde. Upekly jsme s Toninkou výborné perníky, večer u telky jsme je nazdobily a já jsem zkompletovala dort. A povedl se na jedničku s hvězdičkou, musím se pyšně pochválit.
Většina z těch, kdo dort ochutnali, tak mi říkali, že chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a dejte mi vědět, jestli si to taky myslíte.
Potřebujete
těsto
- 200 g Hery máslová příchuť
- 4 vejce
- 300 g třtinového cukru
- 350 g polohrubé mouky
- 1 a 1 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 lžičky perníkového koření
- 250 g kysané smetany
- 4 lžíce medu
krém
- 250 g másla
- 1 karamelové salko
- 250 g mascarpone
- perníčky na ozdobení
- ořechové máslo Nutspread mandle s perníkem
Troubu předehřejte na 180 °C.
Heru si rozpusťte v hrnci na plotně.
Do velké mísy dejte cukr a vejce a šlehejte ručním šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná, světlá pěna. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, sodu, sůl a koření. Do krémové pěny opatrně vmíchejte rozpuštěnou Heru, sypkou část receptu, med a zakysanou smetanu.
Důkladně promíchejte.
Kulatou pečící formu o průměru 17 – 18 cm vymažte tukem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní polovinu těsta. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Když sáhnete na střed upečeného dortu, bude pevný, nebude se vám pod prsty hýbat.
Formu umyjte a stejně upečte druhou polovinu těsta. Kdo má dvě stejné formy, má to jednodušší a může péct najednou.
Oba upečené korpusy nechejte vychladnout.
Připravte si krém. Ručním šlehačem vyšlehejte společně změklé máslo a karamelové salko. Nakonec opatrně, ručně, vmíchejte mascarpone. Dejte na 20 minut do lednice vychladnout.
Po vychladnutí oba korpusy prokrojte, ideálně dvakrát, takže vám vzniknou z každého 3 kusy.
Některé části namažte ořechovým máslem. Já jsem použila úžasné máslo Nutspread mandlové s perníkem , které jsem dostala na otestování. Na každou část namažte krém a dort zkompletujte. Bude dost vysoký. Celý dort po bocích i nahoře pomažte zbylým krémem a okolo polepte perníky. Další perníky dejte i na vrch dortu.
Nechejte vychladit a podávejte, ideálně druhý den po vyrobení.
PS. A kdyby vás to zajímalo, tak u nás se teď pracuje takto 😀
Krásné Vánoce přeje Elly.