Snadná rajská polévka s červenou čočkou
Silvestry trávíme už pravidelně tím nejhezčím způsobem, jaký si dovedu představit. U bohyně Lenky a její rodiny, v Doubravách. Silvestrovská tradice je tady neměnná. V deset ráno vyrážíme společně s dalšími nadšenci na výšlap.
Potřebujete
- 750 ml kvalitního rajčatového pyré
- 300 g červené čočky Menu Gold
- sůl
- růžový pepř
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- trocha slunečnicového oleje
- podle chuti trocha třtinového cukru
Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Česnek oloupejte, rozmáčkněte bokem nože a nasekejte najemno.
Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a vsypejte na něj cibuli. Opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte česnek. Znova společně opékejte. Kdo chce, může v této fázi přidat ještě dvě lžíce mouky na zahuštění. Červená čočka však polévku zahustí dost, takže tento krok je pouze pro ty, kteří mají rádi extra husté polévky. Potom už však polévka nebude bezlepková.
Do hrnce přidejte rajčatové pyré a propláchnutou červenou čočku. Ochuťte solí a pepřem, můžete i lehce přisladit. Promíchejte a vařte na střední teplotu, dokud nebude čočka měkká.
Podávejte horké, můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany.
Dobrou chuť přeje bohyně Lenka.