Valentýnská čokoládová bábovka s granátovými jablky
Ať už Valentýna slaví nebo neslavíte, dnešní recept na bábovku se vám určitě bude hodit. Je extra čokoládová a zrníčka granátového jablka jsou příjemně svěží.
Potřebujete
- 3 vejce
- 250 g třtinového cukru
- 125 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 120 g bílého jogurtu
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
na ozdobení - 150 g smetany ke šlehání
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- granátové jablko
Do kuchyňského robota si připravte šlehací metlu. Do mísy vyklepněte vejce a přidejte cukr. Šlehejte na vysoké otáčky, dokud nebudete mít krémovou světlou směs.
Přidejte rozpuštěnou Heru, bílý jogurt a promíchejte.
Ve vedlejší misce smíchejte mouku, kakao a jedlou sodu. Vmíchejte do tekuté směsi. Umíchejte hladké těsto.
Bábovkovou formu vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Vlijte do ní těsto a vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 40 minut. Bábovka bude po upečení uvnitř ještě lepivá, takže u tohoto receptu vám nepomůže test se špejlí. Upečená bábovka bude zatažená po povrchu a uvidíte, jak se odlepuje od formy.
Bábovku nechejte asi 15 minut vychladnout a vyklopte.
Na plotně si v hrnci přiveďte k varu smetanu. Až začne vařit, plotnu vypněte a smetanu stáhněte z plotny. Nalámejte do smetany čokoládu a nechejte pět minut. Rozmíchejte metličkou. Vznikne čokoládová poleva, kterou polijete celou bábovku.
Z granátového jablka vyloupejte červená zrníčka a těmi bábovku posypejte. Můžete ji ještě ozdobit čerstvým ovocem – malinami, jahodami, borůvkami.
Dobrou chuť přeje Elly.