Zmrzlina ze slaného karamelu
Krém ze slaného karamelu je jeden z našich nejoblíbenějších a když jsme hlasovali jak se rozloučit s letní zmrzlinovou sezonou, tak jsem nemohla jinak než zkusit přetvořit krém do mraženého skupenství 🙂
Potřebujeme
- 450 ml plnotučného mléka
- 250 g cukru krupice
- 1 lžíce másla
- 4 žloutky
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany
- vanilkový extrakt
- 1,5 lžičky mořské soli
- kvalitní želé kostky k servírování
Postup
Rozpustíme cukr na karamel, za stálého míchání přidáme máslo a po trochách přilijeme horké mléko. Necháme karamel úplně rozpustit.
Mezitím rozmícháme žloutky s moukou a solí. Do žloutkové směsi přilejeme trochu horkého mléka , rozšleháme a poté vlijeme zpět do karamelového mléka. Za stálého promíchávání metličkou vaříme dokud nemá směs konzistenci řidšího pudingu.
Odstavíme z plotny,přidáme vanilkový extrakt a smetanu a necháme úplně vychladnout.
Směs vlejeme do zmrzlinovače, nebo dáme do mrazničky. Pokud nepoužijete zmrzlinovač co nejčastěji v průběhu mražení promíchávejte směs v mrazničce metličkou.
Při podávání je skvělé do zmrzliny přidat kvalitní ovocné želé. Já jsem začala „ujíždět“ na želé Leone – nejsou v něm žádné umělé barviva a jíst je jako kousnout do koncentrovaného ovoce.
Užijte si poslední sluníčkové dny Lenka.