Skvělý rybízový koláč s mandlovou náplní
Očesala jsem rybíz. Černý i červený. A taky jostu. A upekla moc povedený koláč. K jeho náplni mě inspirovala bohyně Lenka, která dělala při naší minulé návštěvě podobnou náplň, jen s jahodami.
Užívám si to krásné letní počasí jak to jen jde. Chodíme s Žofinkou po zahradě, krmím ji dozrávajícím ovocem, sbíráme ovoce do misky a pak si na něm pochutnáváme celá rodina nebo něco dobrého upeču. Naše zahrada nejsou žádné velké plantáže. Máme jen pár keříků rybízů, angreštů, jostu, ostružiny a maliny. Ale i ta trocha nám stačí k radosti. Žofince k radosti z poznávání světa. Je nadšená z nových chutí a mě baví procházet se s ní ráno po zahradě a snídat venku.
Potřebujete
na těsto
- 125 g Hery máslová příchuť
- 250 g hladké pšeničné mouky Pernerka
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce ledové vody
na náplň
- 3 vejce
- 100 g mandlové mouky
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g změklého másla
- 400 g černého i červeného rybízu, josta
- květy ze 4 stonků levandule
a ještě
- 50 g mandlové mouky na posypání těsta
- olej ve spreji
Všechny suroviny na těsto smíchejte. Já pracuji s robotem s hnětacím hákem na tuhá těsta. Šetřím čas i ruce. S těstem se pomazlím když ho tvaruji do zapékací formy. Těsto nechejte dvě hodiny odpočívat v lednici.
Formu na koláč vymažte olejem ve spreji.
Těsto rozválejte do kruhu. Dejte do zapékací formy. Zvedněte kolem okrajů.
Povrch těsta posypejte mandlovou moukou.
Připravte si náplň. Vejce, máslo, smetanu i mandlovou mouku umíchejte metličkou do hladké směsi. Vylijte do připravené formy.
Z rybízů oberte pouze kuličky a ty rozsypejte na náplň.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45 až 50 minut. Povrch musí zezlátnout, náplň musí být uvnitř upečená. Jak to poznáte. Zatlačte prsty na střed, musí být pevný.
Dobrou chuť přeje Elly.