fbpx
Hlavní jídla,  Recepty,  Testování

Recept pro pomalý hrnec: Kachní prsa na pomerančích

U kachních prsou je důležité jak je připravíte. Maso musí být křehké a měkké, kůže pěkně křupavá. My jsme použili pomalý hrnec CrockPot, který se v naší domácnosti velice rychle stal nepostradatelným.

Potřebujete

  • 4 kachní prsa
  • 2 pomeranče
  • 1 dcl pomerančového likéru
  • 1 dcl vody
  • 3 snítky rozmarýnu
  • sůl
  • bílý pepř Avokádo

příloha 

  • 800 g batátů
  • 1 pórek
  • 6 lžic křupavé smažené cibulky (Ikea nebo vietnamské tržnice)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř (mlýnek Avokádo)

Kachní prsa naložte přes noc (minimálně na 12 hodin) do marinády. Ta bude velice snadná. Kachní prsa pouze okořeňte bílým pepřem a zalijte směsí pomerančového likéru a vody. Do marinády přidejte snítky čerstvého rozmarýnu. Nahoru naskládejte pomeranče nakrájené na kolečka.

Přikryjte víkem nebo potravinářskou folií a nechejte v lednici.

Na druhý den naložená kachní prsa osušte papírovou utěrkou. Vnitřní hrnec z pomalého hrnce dejte na plotnu. Ten je z litého hliníku, opatřený nepřilnavou vrstvou DuraCeramic a bude vám fungovat na všech druzích sporáků. Přidejte kapku oleje a na něm opečte kachní prsa, nejprve kůží dolů. A potom otočte. Z každé strany stačí 2 minuty. Zalijte marinádou, kterou nechejte asi minutu prudce odvařit.

Vnitřní hrnec dejte zpět do základny pomalého hrnce. Přidejte pomerančová kolečka a snítky rozmarýnu. Už nepřidávejte žádnou další tekutinu.

Hrnec přikryjte poklicí a nastavte vyšší teplotu na hodinu. Poté na další hodinu a půl nižší teplotu.

Po této době budou kachní prsa křehká, šťavnatá a kolem nich vznikne spousta výborné šťávy. Vy ještě můžete minutu dopéct na suché pánvi křupavou kůžičku a omáčku na plotně za prudkého varu zredukovat, aby jí bylo méně a byla hustější.

Podávejte s batátovým pyré

Batáty uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu sceďte.

Pórek nakrájejte na kolečka a na kousku másla opékejte pět minut. Lehce ochuťte solí.

Pórek vmíchejte do batátů, přidejte křupavou smaženou cibulku a smetanu. Rozmačkejte. Ochuťte pepřem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Článek vznikl ve spolupráci s eshopem Mamedoma.cz. Velký výběr pomalých hrnců a nejen těch. I další vychytávky do kuchyně, které vám usnadní práci a zkrášlí vaše království.