Slaná bábovka (nejen) se šunkou a sýrem
Slané bábovky jsem zkoušela doma upéct už několikrát. Pokaždé měly velký úspěch. Ta dnešní je z kynutého těsta a je fakt důležité použít do ní dost sýra a nějakou další „vlhkou“ surovinu. Aby bábovka nebyla suchá. Navíc je tahle bábovka fakt super na různé akce, k pivu a vínu.
My jsme použili goudu a šunku. Klidně můžete do bábovky dát anglickou slaninu, suchý salám, oblíbené druhy sýra. Co třeba bábovka „čtyři druhy sýrů“? Fantazii se meze nekladou. Recept jsem zkoušela několikrát, fotky jsou z první verze a v těch dalších jsem bábovku ještě promazávala. Ideální je, podle mě, třeba pomazánkové máslo nebo zakysaná smetana ochucená česnekem.
Potřebujete
- 250 g bílé špaldové mouky
- 250 g polohrubé pšeničné mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 100 g Hery máslová příchuť
- 250 ml plnotučného mléka
- 2 žloutky
náplň
- 300 g šunky (plátky)
- 100 g anglické slaniny
- 350 g goudy (plátky)
- 1 kelímek pomazánkového másla
- 3 celé jarní cibulky
- Hera a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Sypké suroviny – droždí, sůl, cukr a mouky, smíchejte dohromady. Přidejte mléko, žloutky a Heru. Vypracujte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout pod utěrkou, na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělte na pět zhruba stejných dílů.
Každý zvlášť vyválejte a poklaďte plátky šunky a sýra.
Nahoru nasypejte na kolečka pokrájenou jarní cibulku – bílé i zelené části. Každý kousek těsta ozdobený surovinami na náplň pevně zaviňte.
Bábovkovou formu vymažte Herou a vysypejte moukou. Malé záviny vkládejte do formy tak, aby na sebe navazovaly.
Nakonec lehce všechny vrstvy stlačte k sobě.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 – 50 minut.
Vyklopte a nechejte půl hodiny vychladnout. Poté můžete krájet.
PS: příště vám sem hodím ještě jeden recept na slanou bábovku. Takový echt snídaňový…
Dobrou chuť přeje Elly.