Dozlatova vysmažené, marmeládou naplněné! Koblížky
Kdysi v dávných a dávných časech jsem si hloupě myslela, že usmažit doma koblihy je zbytečná práce. Že to bude určitě strašně náročné a otravné a nevím co všechno. Nevím proč a kde jsem na tuhle scestnou úvahu přišla.
Není nic snazšího než domácí koblihy. Když máte ten správný recept, tak žádné kupované koblihy se jim nevyrovnají.
Já jsem se pustila do minikoblížků a pomáhala mi Žofinka, která mi v kuchyni asistuje poměrně často. Vyleze na svou učící věž a maká. Ujídá těsto třeba. Nebo mačká nakynutá kolečka na koblížky. Nebo všude sype mouku. A tak 🙂
Koblížky jsem plnila domácím meruňkovým džemem od kamarádky Irenky. Irenko, díky moc 🙂
Potřebujete
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 50 g Korunní cukr krupice
- 150 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- vanilkový extrakt nebo semínka z jedné vanilky
- olej na smažení
- marmeláda na plnění
- Korunní cukr moučka v mlýnku na posypání
Obě dvě mouky a cukr dejte do mísy robota a promíchejte. Doprostřed mouky udělejte důlek a do něj nalijte vlažné mléko. Do mléka rozdrobte droždí, mísu přikryjte utěrkou a počkejte asi 10 minut, než se na povrchu mléka udělají bublinky.
Do mísy přidejte špetku soli, vejce a rozpuštěné máslo. Pozor, to máslo nesmí být horké!
Přilijte rum a vanilkový extrakt, případně semínka z vanilky nebo domácí vanilkový cukr. Jak je libo a co máte po ruce.
Nasaďte hnětací hák a vypracujte těsto. Nelekejte se, bude trochu řidší než jste zvyklí. Ale lepit bude jen trošku. Těsto nechejte na teplém místě kynout, přikryté utěrkou. Bude to trvat zhruba hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
Na pomoučenou pracovní plochu vysypejte trochu polohrubé mouky. Na mouku vyklopte těsto a vyválejte na placku, vysokou asi 1 cm, klidně i maličko nižší. Koblížky ještě dokynou.
Vykrajujte kolečka. Hrníčkem, skleničkou nebo vykrajovátkem. Velikost jaká se vám líbí. Já jsem dělala fakt pidi koblížky. Okrojené těsto zase promačkejte, vyválejte, vykrojte. A tak pracujte tak dlouho, dokud vám nezbude žádné těsto.
Vykrojená kolečka přikryjte utěrkou a nechejte ještě 30 minut kynout. Mám vyzkoušeno, že když máte práci a zapomenete na ně, tak nevadí, že kynou i hodinu a půl 🙂
V hrnci si rozpalte vyšší vrstvu oleje. Klidně okolo 8 cm. Vykynutá kolečka dávejte do rozpáleného oleje, dolů tou stranou, která byla při kynutí nahoře a je mírně zaschnutá.
Smažte dozlatova, otočte a opět dozlatova. Bude to chvilička. Já smažím tak na třičtvrtě maximální teploty plotny.
Koblížky vyndávejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje olej. Nechejte je vychladnout.
Jak koblížky naplnit? Já plním pístovou zdobičkou od Tescoma. Určitě to půjde i zdobícím sáčkem. Použijte takovýto nástavec.
Pocukrujte na talíři, já jsem moc spokojená s Korunním moučkovým cukrem v mlýnku…
Chcete vyhrát balíček cukrů? Mrkněte na instagram…
Dobrou chuť přeje Elly a Korunní cukr