Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Ve svojí kuchyni velice často vařím tím stylem, že otevřu lednici a kombinuji podle fantazie. Občas si naplánuji na jakou surovinu máme chuť a postupuji dost podobně, intuitivně. A někdy se stane taky to, že chci vyzkoušet konkrétní recept, který má svá pravidla.
A tak tomu bylo i s tímto receptem.
Co si představit pod názvem satay ? Je to masový špíz, je jedno jaké maso si na něj zvolíte. Jídlo, které pochází z Asie a velice často se k němu podává omáčka z arašídů. Jako u každého podobného receptu, suroviny nejsou úplně přesně dané, ale většina se opakuje v každé verzi receptu. Našla jsem si jich několik, zkombinovala dohromady to, co se mi zdálo nejlepší, a připravila božské satay.
Když budete tento recept zkoušet, určitě budete nadšení. Jak moc bude celé jídlo pikantní, záleží jen na vaší chuti. Můžete totiž přidat méně nebo více chilli papriček a omáčky sriracha. Ta je totiž také celkem dost pálivá, vyrábí se z chilli papriček.
Potřebujete
na špízy
- 1 kg kuřecího masa bez kůže (prsa, vykostěná stehna)
- chilli paprička podle chuti
- 3 lžičky koření kokosové chilli
- 3 – 4 stroužky česneku
- podle chuti omáčka sriracha
- 4 lžíce sójové omáčky
- 50 ml kokosového oleje (může být i sezamový)
- 1 lžíce medu nebo kokosového cukru
- 2 lžičky soli
- nasekaný zázvor (kus velký jako palec)
- kousek nasekané citronové trávy
- 2 lžíce rybí omáčky
- 150 ml kokosového mléka
na arašídovou omáčku
- 2 lžíce kokosového nebo sezamového oleje
- 1 jarní cibulka i s natí, nasekaná nadrobno
- 2 stroužky česneku
- 150 g burákového másla
- 1 lžíce kokosového cukru nebo medu
- 250 ml kokosového mléka
- 1 lžička rybí omáčky
- trochu sójové omáčky
na dozdobení
- nasekaný čerstvý koriandr a chilli papričky
Připravte si všechny suroviny na marinádu. Česnek nasekejte najemno, papričku nasekejte také najemno, stejně tak zázvor. Smíchejte a připravte marinádu na kuřecí maso. To nakrájejte na proužky, které potom budete napichovat na špejli. Pořádně v marinádě promíchejte. Nechejte v lednici do druhého dne.
Dřevěné špejle na špízy namočte do vody, aby se vám při grilování nepřipalovaly a nehořely.
Na druhý den si těsně před grilováním připravte omáčku, do které budete špízy namáčet.
Najemno nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek na omáčku dejte do pánve. Přidejte kokosový olej. Osmahněte.
Přidejte nasekanou citronovou trávu a burákové máslo.
Pořádně promíchejte. Přidejte sójovou a rybí omáčku, trochu kokosového cukru.
Tuto směs vylijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud chcete v omáčce kousky surovin, nemusíte mixovat. Rozřeďte kokosovým mlékem a opět promixujte.
Špízy vyndejte z lednice zhruba hodinu před grilováním. Grilujte na rozpáleném grilu.
Omáčku podávejte teplou, ke grilovaným kuřecím špízům.
Můj tip
Chcete grilovat a zároveň si připravit omáčku a být po celou dobu venku? Pořiďte si gril, který má plotnu. Na grilu voní kuřecí špízy a na plotně si připravíte omáčku.
Velký výběr grilů značky Campingaz najdete TADY.
Dobrou chuť přeje Elly.