fbpx
Předkrmy,  Testování

Víkend je tady! Otevřete sekt a připravte si něco dobrého.

Miluju ty chvíle, kdy Žofie usne a my se s dětmi sejdeme všichni dole, většinou v obýváku a často u televize. Pustíme si oblíbený film nebo něco jiného (aktuálně je top Masterchef). Otevřeme si víno nebo nějaké bublinky. A připravíme si „prkýnko“.

Na prkýnku je něco mega dobrého. Nebo si místo prkýnka připravíme dobrou večeři. A pak sedíme a zobeme, povídáme si a sledujeme. Jsme spolu. A je nám fajn…

Když jsme si otevřeli lahev sektu MADL Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken, tak jsme si připravili úplné hody!

Dám vám sem tipy, co na takové moc příjemné posezení se sklenkou super sektu připravit.

Gravlax

Marinovaný a uzený losos patří mezi naše oblíbené pochoutky. Když jsem jednou zkusila lososa naložit doma, byl úspěch tak velký, že od té doby nemůžeme přestat. Miluju ho!!! Ať už jej nakládáme s koprem nebo jen obyčejně, se solí a cukrem.

Lososa marinujeme vcelku, zbaveného kostí (ideální je samozřejmě koupit filet), ale s kůží. Ve směsi soli, cukru a v chladu ho necháme odležet 48 hodin. Poté by měl být hotový, připravený k nakrájení na velice tenké plátky.

Podáváme ho s pečivem a výbornou domácí omáčkou, hořčičnou nebo koprovou, případně jinou, kterou si sami vymyslíme.

  • 500 g kousek čerstvého lososa s kůží, bez kostí
  • 200 ml hrubé mořské soli
  • 150 ml cukru krupice
  • trochu čerstvě mletého černého pepře
  • 100 ml nasekaného čerstvého kopru (nemusí být)

Sůl a cukr promícháme. Přidáme pepř a nahrubo nasekaný kopr. Polovinu této směsi vysypeme do hlubšího talíře. Položíme na lososa, kůží dolů a pořádně přimáčkneme. Zbylou směsí lososa zasypeme a přikryjeme, také přitlačíme. Bude úplně celý schovaný pod krustou ze soli a cukru.

Talíř přetáhneme potravinářskou folií a dáme do chladna, na 48 hodin. Během této doby asi čtyřikrát přetočíme. Když necháme lososa marinovat o den, dva déle, nic se neděje. Jen ho určitě nechávejte v lednici.

Marinovaného lososa očistíme o směsi a nakrájíme velice ostrým nožem na tenké plátky.

Podáváme s pečivem, omáčkou, kozím sýrem… jak máme rádi.

Dokonalí šneci!

Objevila jsem nedávno zázrak. Pár kilometrů od toho kde bydlím, je šnečí farma Nahošovice. Velká, která šneky nejen chová, ale zpracovává. Ochutnala jsem jejich šnečí ragú, šnečí játra a také dokonalé šneky s bylinkovou a parmezánovou náplní.

Ochutnala jsem šneky už na mnoha místech, ale přísahám, že tihle jsou TOP! Se sektem MADL Schretenperg-Sekt Cuveé Trocken ladí úplně dokonale.

Suché salámky, fuety a jiné klobásky

Miluju, miluju, miluju!!! Zamilovali jsme se ve Francii a ty francouzské jsou naše nejoblíbenější. Jejich chuť je nezaměnitelná. kupujeme je v našem oblíbeném sýrovém krámku ve Valašském Meziříčí. Když je ve Lidlu francouzský týden, tak seženete výborné i tam. Hlavně se sýrem nebo vlašskými ořechy. Nepohrdneme ani španělským fuetem, který úspěšně kupujeme také v Lidlu.

Sýry, to je jasné!

Nesmí chybět. Když jsem na nákupu ve výše zmíněném sýrovém krámku, tak nakoupím tady. Jinak zase Lidl, i tam se dají vybrat super sýry. Tvrdé, polotvrdé, s plísní. Jsme sýromilové. Výborné sýry kupujeme také od téměř místní mléčné farmy Zdeňka.