Voňavé a intenzivní mongolské hovězí maso
Potřebujete
- 700 g hovězího masa, ideálně vyzrálého (například flank steak se hodí skvěle)
- 5 lžic kukuřičného škrobu
- slunečnicový olej
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 100 ml sójové omáčky
- 100 ml vody
- 100 g třtinového cukru
- sezamové semínko na ozdobu
- jarní cibulka na ozdobu
- 3 hrsti arašídů
- jasmínová rýže jako příloha
Nejprve nakrájejte na nudličky hovězí maso. Do hlubokého talíře dejte kukuřičný škrob a nasypejte na něj masové nudličky. Vidličkou promíchejte, až bude maso pěkně obalené a v misce nebude žádný kukuřičný škrob. Nechejte 15 minut odpočívat v lednici.
Mezitím si připravte omáčku.
Na pánvi zahřejte tři lžíce oleje. Přidejte propasírovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Míchejte tři minuty.
Přidejte sójovou omáčku, vodu a třtinový cukr. Přiveďte k varu a vařte dvě minuty. Vypněte plotnu a nechejte stranou.
Připravte si velkou wok pánev. Dejte do ní čtyři lžíce oleje a ten pořádně rozehřejte. Na horký olej vsypejte maso. Smažte, míchejte, dokud není maso krásně ze všech stran opečené. Bude to trvat celkem asi tři až čtyři minuty.
Maso vyndejte z pánve na papírovou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
Maso dejte do pánve s omáčkou. Tu dejte znovu na plotnu, přiveďte k varu a vařte další dvě až tři minuty, dokud omáčka nezačne lehce houstnout.
Podávejte s rýží, posypané nasekanými arašídy, jarní cibulkou a sezamovým semínkem.
Dobrou chuť přeje Elly.