fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Voňavé a intenzivní mongolské hovězí maso

Tahle pecka zachutná těm z vás, kteří preferují intenzivní chutě. Kdo mě zná, tak ví, že já mezi  ně patřím. V tomhle receptu se opět odrazí fakt, že vařím denně, kromě toho dělám každý den milion jiných věcí a většinou nemám čas crcat se s dlouhým vyvařováním 🙂
Česnek, zázvor a křupavé arašídy. Dnes si opravdu pochutnáte. A ještě vám ušetřím spoustu času…

Potřebujete

  • 700 g hovězího masa, ideálně vyzrálého (například flank steak se hodí skvěle)
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • slunečnicový olej
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 100 ml sójové omáčky
  • 100 ml vody
  • 100 g třtinového cukru
  • sezamové semínko na ozdobu
  • jarní cibulka na ozdobu
  • 3 hrsti arašídů
  • jasmínová rýže jako příloha

Nejprve nakrájejte na nudličky hovězí maso. Do hlubokého talíře dejte kukuřičný škrob a nasypejte na něj masové nudličky. Vidličkou promíchejte, až bude maso pěkně obalené a v misce nebude žádný kukuřičný škrob. Nechejte 15 minut odpočívat v lednici.

Mezitím si připravte omáčku.

Na pánvi zahřejte tři lžíce oleje. Přidejte propasírovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Míchejte tři minuty.

Přidejte sójovou omáčku, vodu a třtinový cukr. Přiveďte k varu a vařte dvě minuty. Vypněte plotnu a nechejte stranou.

Připravte si velkou wok pánev. Dejte do ní čtyři lžíce oleje a ten pořádně rozehřejte. Na horký olej vsypejte maso. Smažte, míchejte, dokud není maso krásně ze všech stran opečené. Bude to trvat celkem asi tři až čtyři minuty.

Maso vyndejte z pánve na papírovou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Maso dejte do pánve s omáčkou. Tu dejte znovu na plotnu, přiveďte k varu a vařte další dvě až tři minuty, dokud omáčka nezačne lehce houstnout.

Podávejte s rýží, posypané nasekanými arašídy, jarní cibulkou a sezamovým semínkem.

Dobrou chuť přeje Elly.