Fazole se slaninou v rajčatové omáčce
Ráda vařím jídla s luštěninami. Luštěniny jsou chutné, zdravé a jídla z nich většinou poměrně rychlá. Jediné co trvá dlouho je to, že většinu luštěnin musíte den předem namočit ve vodě. Tedy ideálně tak, že večer předem luštěniny propláchnete, zalijete studenou vodou a necháte minimálně 12 hodin stát na lince. Po této době vodu slijete, luštěniny propláchnete a uvaříte.
Tím, že fazole namočíte, tak nejen zkrátíte dobu jejich vaření. Zbavíte je také jejich nepříliš populární vlastnosti a to toho, že způsobují nadýmání.
Kdo si chce s „namáčením“ pohrát ještě více, může luštěniny naklíčit a až poté uvařit. Jejich výživová hodnota bude ještě vyšší.
Není to žádná věda, že ne. Luštěniny patří v naší zemi mezi tradiční potraviny, na které se bohužel trochu zapomnělo. Každý chce mít téměř denně na jídelníčku flák masa a přitom v luštěninách je velké množství bílkovin. A tak do dnešního receptu můžete slaninu úplně vynechat. Stejně je tam jen pro dobrou chuť.
Potřebujete
- 400 g velkých bílých máslových fazolí (v suchém stavu)
- 700 ml rajčatové passaty (kupuju v Lidlu nebo v Itálii)
- 200 – 300 g anglické slaniny
- 3 velké mrkve
- 1 velká cibule
- čerstvý tymián
- čerstvě mletý černý pepř Pepper Field
- sůl
- trocha slunečnicového oleje
Fazole namočte přes noc do vody. Na druhý den vodu sceďte, fazole propláchněte a napusťte novou vodu. Fazole uvařte doměkka. Nesolte! Osolte až po uvaření.
Na plotnu dejte velký hrnec a zahřejte jej. Dejte do něj trochu oleje. Na něj dejte opékat cibuli spolu s anglickou slaninou pokrájenou na kostičky.
Opékejte zhruba tři minuty a přidejte na kolečka nakrájenou mrkev.
Znovu společně opékejte, asi pět minut. Přidejte uvařené, scezené fazole a zalijte rajčatovou passatou. Můžete klidně použít i dvě plechovky krájených rajčat. Nebo čerstvá rajčata, když budete jídlo vařit v létě.
Ochuťte solí, pepřem (až ochutnáte ten kampotský, tak nebudete chtít jiný) a pořádně prohřejte, asi pět až deset minut.
Podávejte s čerstvým chlebem. Ideálně domácím, kváskovým.
Dobrou chuť přeje Elly.