Mechový dort s pistáciemi a banánovým krém
Dorty nepeču až tak často, ale fakt ráda. Mám své osvědčené těsto od známé, která peče dorty na zakázku a ještě nikdy mě nezklamalo. Když jsem chtěla upéct dort Tony, ve tvaru fotbalového hřiště, tak jsem přemýšlela, jestli své oblíbené těsto obarvím potravinářskou barvou. Až mě zachránila bohyně Lenka a její recept na mechový dort, který se fakt povedl.
Vyzkoušela jsem tak s chutí nový recept a rozhodně s velkým úspěchem. Chtěla jsem pěkný tvar fotbalového hřiště s ostrými hranami a tomuto požadavku nevyhovuje žádný plech na pečení. Ty mají totiž rohy lehce zaoblené. Samozřejmě, že okraje pak můžu ořezat. Ale našla jsem lepší řešení.
Nastavitelnou obdelníkovou dortovou formu DELÍCIA od značky Tescoma. Díky pohyblivým stranám vznikne forma od 28 x 20 cm do 50 x 34 cm. Nemusíte tak mít další formy na dort a stačí vám jedna pro mnoho různých rozměrů.
Měla jsem trochu strach z toho, že forma nemá dno a tak do ní musíte používat pouze hustější těsta. Těsto na mechový dort je v pohodě a z formy vám ven rozhodně nevyteče.
Je perfektní také na jakýkoliv nepečený dort. Zkuste do ní udělat třeba oblíbený krtkův dort v trochu jiné variantě. Nemusí být jen ve tvaru hroudy hlíny. Nebo oblíbený nepečený dort kde se střídají piškoty, ovoce a vrstvy zakysané smetany nebo jogurtu. Už se těším, až v létě vyzkouším i tuhle variantu.
Formu jsem postavila na pečící plech, na jehož dno jsem ještě použila pečící folii DELÍCIA. Boky formy jsme vystříkala olejem ve spreji.
Potřebujete
- 300 g čerstvého baby špenátu
- šťáva z 1 citronu
- 70 g pistacií namletých nebo rozmixovaných najemno
- 250 g másla pokojové teploty
- 300 g cukru krupice
- 6 vajec
- 430 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
krém
- 3 zralé banány
- 100 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru moučka
- 700 g ricotty
- 1 tonka fazole
Na ozdobení
- ovoce, květy, šlehačka, čokoláda – podle chuti
Bílky ušlehejte na tuhý sníh, s polovinou krupicového cukru.
Zbytek cukru vyšlehejte s máslem a po jednom přidávejte žloutky. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, špetkou soli. Tuto směs přidejte do žloutkové směsi. Přidejte také pistácie rozmixované najemno.
Špenát rozmixujte spolu s citronovou šťávu na hladkou směs. Tu přidejte do těsta. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
Připravte si formu na pečení. Na plech položte pečící folii a na ni připravte obdélníkovou nastavitelnou formu na dort DELÍCIA. Nastavte si ji na rozměr zhruba 25 x 35 cm.
Formu zevnitř postříkejte olejem ve spreji. Do formy nalijte těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, hodinu. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Prokrojte napůl.
Spodní část těsta vraťte do formy a namažte krémem. Kdo chce, může ještě poklást ovocem – banány, maliny, jahody. Přiklopte horní částí těsta, tu ale otočte řezem nahoru. Řez má totiž krásně zelenou barvu. Přitlačte a nechejte odpočívat v lednici tři, čtyři hodiny. Klidně do druhého dne.
Ozdobte podle chuti a příležitosti. Tady vidíte různé možnosti.
Použijte ovoce, květy, šlehačku. Nebo ozdobte šlehačkou pro malého fotbalistu nebo fotbalistku. Pro toto zdobení je ideální, když dáte šlehačku se ztužovačem do zdobičky.
Krém
Máslo dejte šlehat spolu s cukrem a banánem, na vysoké otáčky, šlehací metlou. Všechny suroviny se spojí do hladkého krému. Přidejte ricottu a nastrouhanou tonka fazoli. Ještě dvě minuty šlehejte na nižší otáčky.
Dobrou chuť přeje Elly ve spolupráci se značkou Tescoma.