Pečený králík s máslovou zeleninou a špeclemi
Zase jedna jednoduchost z naší kuchyně. Králíka pečeného pouze se solí, česnekem a pepřem dokonale doplní jemná máslová zelenina. Špecle jsme si jako přílohu zvolili proto, že je máme rádi. Můžete je vyměnit za dobré brambory, bramborovou kaši nebo třeba kroupy.
Potřebujete
- 1 celého králíka
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 3 – 4 stroužky česneku
- kus másla
na přílohu
- 200 g mražené zeleniny Bonduelle hrášek s mrkví (nebo klidně jiné, já mám ráda tuhle)
- 150 g mražené kukuřice
- 100 g mražených fazolových lusků
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 velká cibule
- 100 g másla
- hotové špecle, jako příloha
Králíka dobře omyjte a důkladně osušte. Ze všech stran, i zevnitř, osolte a opepřete, potřete prolisovaným česnekem. Množství volte jak podle síly česneku, který máte doma, tak podle vaší chuti.
Dejte do pekáče a podlijte asi 1,5 dcl vody. Na králíka dejte pár kousků másla. Přiklopte víkem. Ideální je, když použijete kameninový, nebo litinový pekáč. Já mám litinový z Ikei, už roky a velká spokojenost.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200°C. Jak dlouho? To záleží, jak velikého králíka máte. Deset minut po vložení pekáče do trouby stáhněte teplotu na 150 °C. Pečte dlouho, doměkka. Po hodině a půl maso zkontrolujte.
Králíka otočte na druhou stranu, podle potřeby můžete přidat trochu vody. Pečte další hodinu až dvě, podle velikosti králíka. Pokud spěcháte, můžete maso péct na 180 °C místo 150 °C. Potom dobu pečení zkrátíte. Až je maso měkké, sundejte víko, zvyšte teplotu na 200°C a dopečte chvíli králíkovi kůrku.
Mezitím co se králík peče, připravte zeleninu. Bude to celkem rychlovka.
Mraženou zeleninu vyndejte z mrazáku ven a nechejte povolit. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte kousek másla, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte všechnu mraženou zeleninu. Opékejte asi deset minut na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky. Nakonec přidejte i čerstvý špenát a prohřejte ještě pět minut. Do horké zeleniny vmíchejte máslo.
Na suché pánvičce prohřejte špecle. Můžete opéct lehce dokřupava.
Podávejte spolu s králíkem, zeleninou, přelité výpekem z masa.
Dobrou chuť přeje Elly.