Pomalu pečené vepřové maso s červeným zelím
Takto upečené maso je samo o sobě taková lahůdka, že už to chce jen lehce doladit přílohu a máte perfektní oběd.
Jak to děláme u nás doma? Upeču velký kus masa, větší než vystačí na jeden oběd. Zbytek dám do krabičky a zmrazím. Potom stačí tohle hotové maso jen vytáhnout, rozmrazit, dát do pekáče a chvilku prohřát. Vymyslet super přílohu a máte oběd hotový za chvíli.
Dnes potřebujete
- 1 kg vepřové plece
- sůl
- černý pepř Pepper Field
- čerstvý tymián
- 5 – 6 stroužků česneku
- 2 velké cibule
příloha
- 400 g sterilovaného červeného zelí ve sladkokyselém nálevu
- 8 sušených švestek
- 250 ml červeného vína (doporučuji Alibernet 2013 pozdní sběr, barrique od Vinselekt Michlovský)
- čerstvý tymián
- 1 cibule
- sůl
- černý pepř Pepper Field
Očištěné a osušené vepřové maso ze všech stran pomažte propasírovaným česnekem, ochuťte čerstvě mletým pepřem, osolte a nechejte marinovat v lednici přes noc, klidně i 24 hodin.
Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Do pekáče přidejte i cibule, nakrájené na osminky a tymián.
Pečte na 90 °C asi osm hodin, v pekáčku s víkem. Na druhý den zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, až je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct trochu do křupava.
Jak na červené zelí?
Na troše sádla zpěňte cibuli. Přidejte švestky a společně chvíli míchejte. Zalijte červeným vínem. Prudkým varem nechejte část vína odpařit. Ochutnávejte, měla by zmizet kyselost vína. Podle vůně také poznáte tu pravou chvíli kdy přidat zelí. Z hrnce přestane vycházet zvláštní lehce nakyslá vůně. A teď přidejte zelí.
Promíchejte a zalijte trochou vody. Osolte a přidejte tymián.
Pod pokličkou duste 15 minut. Pokud je po této době v hrnci přebytečná tekutina, sundejte pokličku, maličko zvýšte teplotu a nechejte vyvařit. Nezapomínejte míchat.
Maso podávejte se zelím a bramborovou kaší.
Dobrou chuť přeje Elly.