fbpx
Dezerty,  Recepty,  Snídaně

Banánové vafle s opečenými ovesnými vločkami

Máte rádi vafle? Pak zkuste tyhle. Zužitkovala jsem na ně přezrálé banány a teď kvůli nim nechávám banány schválně přezrát 😀

Podávejte je s čímkoliv, co máte rádi. Já je ráda doplňuji banány, tvarohem, a některým z ořechových dobrot od Big Boy.

  • 3 hodně zralé banány
  • 3 vejce
  • 150 g ovesných vloček
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 lžíce jogurtu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Ovesné vločky nasypejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte je opékat do trouby vyhřáté na 210 °C, zhruba na 10 minut.
Po opečení je nechejte vychladnout a poté rozmixujte na mouku.

Připravte si hnědé máslo. Kousky másla dejte rozpouštět do kastrolku.
Rozpouštějte máslo zvolna a nechejte ho delší dobu mírně probublávat. Až začne hnědnout a začnou v něm plavat drobné světle hnědé částečky, sundejte máslo z plotny.
Nechejte vychladnout. Do kuchyňského robota dejte šlehací metlu.
Do mísy nalámejte oloupané banány a vyklepněte vejce. Šlehejte společně. Banány se pěkně rozpadnou a prošlehají s vejci.
Do směsi dejte mouku z ovesných vloček, prášek do pečiva, špetku soli a jogurt. Nakonec přidejte vychladlé hnědé máslo. Stěrkou setřete všechno, co je v kastrolku.
Ty drobné hnědé částečky jsou zkaramelizovaná mléčná sušina. Má tu nejlepší chuť! Umíchejte těsto, které opékejte v rozehřátém valfovači.
Ideální je podávat tyhle vafle s banánem a arašídovým máslem, zakápnuté trochou javorového sirupu.
Výborné jsou také se zakysanou smetanou, zakápnuté javorovým sirupem a hnědým máslem.

Vafle peču už pár let ve skvělém vaflovači Breville, který koupíte na eshopu mamedoma.cz, pro který vznikl tento recept.