Bezlepkové brownies z červené řepy a vlašských ořechů
Kdo mě sleduje delší dobu tak ví, že se primárně zaměřuju na obyčejné vaření pro ty, kdo netrpí žádnou potravinovou intolerancí. Občas však zkusím něco trochu jiného a ráda se s vámi rozdělím i o takový recept. Tenhle jsem pekla pro značku Hera a to konkrétně pro jejich produkt „Hera bez laktozy“. Ten však už zmizel z nabídky obchodů a tak jsem ho v receptu nahradila máslem. Když použijete klasickou nebo máslovou Heru, rozhodně nic nepokazíte.
Potřebujete
- 125 g másla nebo Hery
- 250 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 500 g doměkka uvařené červené řepy
- 2 banány
- 4 vejce
- 100 g najemno mletých vlašských ořechů
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 100 g jáhlové mouky Extrudo
- 3 lžíce medu
V hrnci rozpusťte máslo nebo Heru. Do horkého tuku nalámejte 200 g čokolády. 50 g čokolády si nechejte stranou, tu nasekejte nahrubo. Čokoládu nechejte v rozpuštěném tuku asi pět minut a poté promíchejte metličkou.
Řepovou směs, čokoládu s tukem, mleté i nasekané vlašské ořechy, nasekanou čokoládu a jáhlovou mouku dejte do mísy a umíchejte hladké těsto. Jde to snadno, není potřeba používat robota.
Hranatou nebo kulatou formu o rozměrech zhruba 20 x 30 cm (kulatou průměr 25 – 30 cm) vymažte tukem a vysypejte mletými ořechy. Nalijte těsto a povrch pěkně uhlaďte.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 35 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.