Božská kuchařka je na světě a můžete s ní vařit i vy
Na tenhle okamžik jsem se těšila ode dne, kdy jsme si nakladatelstvím Albatrosmedia plácli a dohodli se na vydání kuchařky. Kuchařky s pracovním názvem Božská kuchařka. Název se pak změnil na Kuchařka pro zaměstnané matky, aby se při posledních úpravách vrátila Božská kuchařka 🙂
Mělo to tak být. Protože díky názvu jsem pro vás mohla nechat vytvořit řadu dalších hezkých věcí, které si můžete ke kuchařce přikoupit. Zástěry, prkýnka, vařečky, dřevěné lžičky, tašky. Protože je tady předvánoční období a vy můžete udělat radost sobě nebo nějaké jiné Božské kuchařce ve vašem okolí.
Božská kuchařka je vlastně kuchařka pro zaměstnané matky. Ale taky pro nezaměstnané matky, pro tatínky, ať už jsou v práci nebo doma, zvládnou z ní uvařit šikovné děti a klidně z ní můžete vařit, když nestíháte i když žádné děti nemáte. Je pro všechny, kteří chtějí dobře jíst, mají rádi poctivé a kvalitní suroviny (které nemusí být nutně nehorázně drahé, ale spíš za běžné ceny).
V kuchařce používám běžně dostupné suroviny.
Jako je kořenová zelenina, rajčata, papriky, různé druhy masa, včetně vnitřností a ryb, cukr a mouku, sůl a kvalitní kampotský pepř, stejně jako doma používám kvalitní olivové oleje, které u nás nikdy nesmí chybět.
Ale taky sádlo, máslo, smetanu, mléko, sýry a spousta dalších surovin. Pokud jste blázni jako já a potřebujete mít trvanlivé suroviny stále v zásobě a také máte dobře zásobenou lednici, nemusíte na většinu receptů dokupovat žádné speciality.
Na konci i na začátku knihy vám poradím kde koupíte ten nejlepší pepř na světě, kde mají velký výběr kvalitních olivových olejů z celého světa a na jakou mouku nedám dopustit, i když je taky občas prostřídám.
Snažila jsem se vybírat takové recepty, které se hodí na každý den, ale které můžete uvařit i o víkendu. Polévky, bez kterých se doma neobejdeme, svačiny i snídaně, protože i to je důležitá součást dne, domácí pečivo i sladké dezerty.
U receptů najdete praktické hashtagy, které vám napoví směřování receptu. Některé recepty jsou zaměřené na mé oblíbené neplýtvání, jiné jdou předpřipravit do mrazáku, další jsou z mé milované Itálie, atd.
O co jde hlavně? Aby jídlo bylo buď rychle na stole nebo se klidně může dělat několik hodin, ale v troubě, na nízkou teplotu a bez naší pomoci. Doporučuji která jídla se hodí mrazit a čeho si upéct nebo uvařit velké množství a potom rozdělit na porce a tahat z mrazáku podle potřeby. Taková jídla se nám doma hodí velice často.
Několik dotazů mi přišlo na seznam receptů, které v knížce najdete. Tak jdeme na to.
Tohle je základní dělení receptů, vzadu knížky najdete ještě podrobný rejstřík, kde jsou recepty rozdělené podle surovin. Snažila jsem se rejstřík dělat tak, jak by vyhovoval mě a snad bude praktický i pro vás…
Základní recepty
- Hovězí a drůbeží vývar – jasný základ, který využijete i na vaření hlavních jídel
- Domácí těstoviny – když nemáte chuť na ty kupované 🙂
- Domácí špecle – je to rychlovka, nebojte se. A chutnají skvěle…
- Bramborové noky – stejně jako špecle. Není to žádná velká dřina. A můžete je udělat do zásoby.
- Hrnkové knedlíky – ty u nás dělá Tony úplně sama už pár let.
- Lokše – skvělé nejen ke kachně, ale i na svačiny nebo nasladko.
- Trhané krůtí maso – upečete najednou 3, 4 kila masa, zmrazíte, tak pak máte fakt oběd za pár minut.
- Pomalu pečené hovězí maso – stejné jako krůtí. Geniální jídlo.
- Pečené kuře – nejen s rýží. Zbylé maso se opět hodí na mnoho dalších pochoutek.
- Pomalu pečená kachna – jak ji upéct, aby byla šťavnatá s křupavou kůrkou.
- Pesto z medvědího česneku – na jaře trocha práce a potom desítky dalších snadných obědů po celý rok.
Polévky
- Rajská polévka – rychlá a oblíbená, s mnoha možnostmi „co do ní“
- Rychlá česnečka – jedna z nejpopulárnějších polévek
- Koprová polévka s pečenými brambory – moje oblíbená vychytávka do koprové polévky
- Polévka z pečené mrkve – mrkve zase upečte hromadu a použijte ji nejen na polévku
- Kmínová polévka stokrát jinak – superrychlá polévka podle mojí babičky a maminky
- Zasmažený vývar s masem – ten mám snad raději než klasický vývar, navíc do něj použijeme často spoustu zbylé zeleniny, masa, a jiných surovin
- Špenátová polévka s medvědím česnekem i bez – taky skvělá klasika
- Kapustová polévka s trhaným masem – jak zužitkovat zbylé maso od oběda?
- Mléčná bramborová polévka – polévka našich babiček, levná a chutná
Snídaně a svačiny
- Omeleta stokrát jinak – snad ta nejvděčnější snídaně, do které můžete přidat libovolné suroviny
- Zapečené vločky s ořechy – do mléka, do jogurtu, do tvarohu nebo jen tak, jako mlsání
- Snídaňový wrap s míchanými vejci – jako v oblíbeném fast foodu 🙂
- Belgické kefírové vafle – které milují děti i dospělí, křupavé a uvnitř vláčné
- Špenátové vafle s parmezánem – moc dobré se šunkou, sýrem, pomazánkou
- Francouzské toasty – nápad jak zužitkovat zbylé pečivo
- Dokonalá domácí paštika – je fajn mít suroviny pod kontrolou
Obědy a večeře
- Linguine s lososem a citronovou omáčkou – rychlé těstoviny pro milovníky ryb
- Špagety s pestem z medvědího česneku – jeden z nápadů na co použít pesto z medvědího česneku
- Boloňská omáčka, ragú neboli Sugo Bolognese – klasický postup i rychlá verze
- Italské rizoto – jednoduché a moc, moc dobré. Včetně tipů na dochucení
- Pizza jako z Itálie – léty osvědčený recept, který každý náš host chválí
- Fazole se slaninou – rychlovka, která chutná božsky
- Chilli fazole s noky – další luštěninová pecka, nejraději je máme s volím okem
- Čočkový dhal – naše oblíbené jídlo, do kterého rádi přidáváme opečené krevety
- Čočkový salát s grilovaným kuřetem a vinnou redukcí – salát, který je super jen tak nebo můžete přidat zbytky masa od oběda
- Zadělávané kedlubny – tohle jídlo milují naše děti
- Cuketové placky – nejlepší jídlo pro sezonu cuket
- Kapustičky s červenou cibulí a bramborovými noky – ultrarychlé jídlo
- Pstruh a kapustičky s petrželí a lískovými ořechy – zajímavá kombinace, která moc dobře chutná
- Candát s houbovými kroupami – kdo má rád ryby a Vánoce 🙂
- Pstruh po toskánsku – moje oblíbená úprava ryby, se špenátem, smetanou a sušenými rajčaty
- Ryba v papírovém balíčku – tímto způsobem bude ryba šťavnatá a plná chutí z mnoha surovin, které k ní můžete doladit
- Smažený rýže s kuřecími křídly – velká pecka, na kterou zužitkujete zbylou rýži
- Rychlá drůbež na paprice – milované jídlo, které se hodí na neděli i všední den
- Kuře se škvarkovou zeleninou – škvarky dodají kuřeti i zelenině výbornou chuť
- Kachní prsíčko s teplým zelným salátem – zelný salát je super jen tak, ale i kachnou
- Kachní prsa s kroupovým salátem – anebo můžete použít prsíčka k jinému salátu. Kroupy jsou zdravé a chutné, nezapomínejte na ně…
- Bageta a tortilla s trhaným krůtím masem – je fajn mít maso v mrazáku a díky tomu si připravit takovou rychlovku
- Zapečená zelenina s trhaným krůtím masem – zbylé maso můžete použít i takhle
- Krůtí játra s kořenovou zeleninou, cibulí a těstovinami – kdo má rád játra? My je milujeme
- Konfitovaná kuřecí srdíčka s tarhoňou – jedno z nejlepších jídle. Nebojte se vnitřností…
- Krůtí játra na tymiánu a hořčici – super chuťová kombinace
- Krkovice pečená na bramborách – tohle jídlo možná znáte. Z jednoho pekáčku, skvěle dochucené…
- Pomalu pečený bůček s batáty – zase jídlo bez práce, ale plné chutí
- Pomalu pečená vepřová plec se zelím – no jo! Oblíbené vepřo knedlo zelo nesmí chybět
- Špekáčky na pivu – jídlo na oslavu, ale i na večeři
- Holandský řízek – který řízek je nejšťavnatější?
- Zapečené cukety s mletým masem – opět jedno sezonní jídlo
- Masové koule – několik receptů s oblíbeným základem
- Pomalu pečené hovězí maso s koriandrem a rýží – mám ráda tu „exotiku“, kterou dodá jídlu čerstvý koriandr
- Trhané hovězí maso se špenátem a bramborovými noky – a teď jedem pár receptů s jedním základem – trhaným pečeným masem
- Trhané hovězí s bulgurem a kořenovou zeleninou – maso můžete mít v mrazáku a přidat k němu…
- Hovězí s kořenovou zeleninou – mnoho různých možností…
- Klasická rajská omáčka – jak ji dělám já, jedna z jednodušších verzí…
- Koprovka – tu miluje můj pan Božský, nesměla chybět
- Houbová omáčka – tohle jídlo musíme udělat každou houbovou sezonu aspoň třikrát 🙂
- Svěží bramborový salát – klasika trochu jinak
- Žemlovka z vánočky, mazance, briošky – žemlovku, kterou připravím takto, milují všichni
- Koblihy – chutná klasika
- Trhanec – jídlo, které jsem si zamilovala v Rakousku
- Kynuté jahodové knedlíky – letní topka
Sladké pečení
- Sladké makové rohlíky – pečivo mého dětství, nemohly chybět
- Koláč s mraženým ovocem – rychlovka, na kterou máte suroviny vždycky při ruce
- Mechový dort – recept bohyně Lenky, dost variabilní dort
- Mandlový koláč s rybízem – velice šťavnatý a můžete do něj použít jakékoliv ovoce
- Kokosová buchta na plech – to je oblíbený moučník naší Tony, který si i sama peče
- Skořicoví šneci – troufám si říct, že nejlepší šneci, jaké jsem kdy jedla
- Babiččina tvarohová bábovka – tuhle nám vždycky peče Tony, nejlepší bábovka na světě
- Crumble s ovocem – geniálně jednoduchý dezert, kde můžete střídat ovoce, jaké chcete
- Brownies – pro čokoholiky
Slané pečení
- Sádlové rohlíky – k marmeládě i šunce, výborné i druhý a třetí den
- Housky bez droždí – k receptu mě inspirovala drožďová krize z jara 🙂
- Housky na burgery – všichni kdo vyzkoušeli, milují
- Chleba bez hnětení – první chleba, který jsem kdy pekla
- Kváskový chleba se semínky – do kváskového chleba jsme už pár let zamilovaní
- Focaccia – perfektní italské pečivo – tohle pečivo zvládnou upéct i děti
Kuchařku koupíte na mém malém eshopu, spolu s dárkem – gravírovanou vařečkou a věnováním. V nabídce jsou také další předměty s logem BOŽSKÁ KUCHAŘKA. Vybírat můžete TADY.