fbpx
Dezerty,  Podzim,  Recepty,  Testování

Božský makový koláč se švestkami

makovysvestky

Můj oblíbený podzimní koláč. Chuť švestek a máku je nepřekonatelně skvělá a láká vás vychutnat si další a další a další kousek. Navíc jsme do koláče použili skvělý rum Don Papa, který je dezertem sám o sobě.

Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky. To je náš dnešní recept!

Potřebujeme

Na těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g mandlových lupínků

Na náplň

  • 250 g máku
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
  • rum dle chuti – vyzkoušejte voňavý Don Papa
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cukru
  • 70 g mandlových lupínků
  • švestky asi 15 ks

makovysvestky2

Nejdříve uvaříme makovou náplň.   V kastrolku přivedeme k varu mléko , přisypeme mletý mák smíchaný s cukrem , rum Don Papa a marmeládu . Vše společně chvilku povaříme . Mícháme aby se nepřipálilo.

Necháme chladnout.

Všechny suroviny na těsto společně promícháme do konzistence drobenky. 2/3 namačkáme do kulaté formy včetně okrajů. Přidáme makovou náplň a poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami. Posypeme zbylým těstem.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C.

Po 20 minutách pečení  pokryjeme koláč sněhem z vyšlehaných bílků s cukrem a posypeme mandlovými lupínky. A pečeme dalších 25 minut.

Don_Papa_Rum

Náš tip

Vynikající rum Don Papa  v českém překladu znamená pantáta. Jedná se o kvalitní filipínský rum z cukrové třtiny, která rostla na vulkanické půdě v nejúrodnější oblasti Filipín, Negros Occidental.

My máme doma tento rum místo bonboniéry 🙂 Když chceme relaxovat, nalejeme si skleničku a pomalu usrkáváme a vychutnáváme si chvíle pohody a skvělou chuť.

IMG_20171006_214841

Najdete ho na eshopu Alkohol.cz, který má velký výběr kvalitního alkoholu z celého světa.