Božský makový koláč se švestkami
Můj oblíbený podzimní koláč. Chuť švestek a máku je nepřekonatelně skvělá a láká vás vychutnat si další a další a další kousek. Navíc jsme do koláče použili skvělý rum Don Papa, který je dezertem sám o sobě.
Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky. To je náš dnešní recept!
Potřebujeme
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 90 g cukru krupice
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 30 g mandlových lupínků
Na náplň
- 250 g máku
- 3 lžíce cukru moučka
- 300 ml mléka
- 4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
- rum dle chuti – vyzkoušejte voňavý Don Papa
- 2 bílky
- 2 lžíce cukru
- 70 g mandlových lupínků
- švestky asi 15 ks
Nejdříve uvaříme makovou náplň. V kastrolku přivedeme k varu mléko , přisypeme mletý mák smíchaný s cukrem , rum Don Papa a marmeládu . Vše společně chvilku povaříme . Mícháme aby se nepřipálilo.
Necháme chladnout.
Všechny suroviny na těsto společně promícháme do konzistence drobenky. 2/3 namačkáme do kulaté formy včetně okrajů. Přidáme makovou náplň a poklademe vypeckovanými rozpůlenými švestkami. Posypeme zbylým těstem.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C.
Po 20 minutách pečení pokryjeme koláč sněhem z vyšlehaných bílků s cukrem a posypeme mandlovými lupínky. A pečeme dalších 25 minut.
Náš tip
Vynikající rum Don Papa v českém překladu znamená pantáta. Jedná se o kvalitní filipínský rum z cukrové třtiny, která rostla na vulkanické půdě v nejúrodnější oblasti Filipín, Negros Occidental.
My máme doma tento rum místo bonboniéry 🙂 Když chceme relaxovat, nalejeme si skleničku a pomalu usrkáváme a vychutnáváme si chvíle pohody a skvělou chuť.
Najdete ho na eshopu Alkohol.cz, který má velký výběr kvalitního alkoholu z celého světa.