fbpx
Dezerty,  Párty,  Recepty

Briošky

Miluju briošky – úžasné pečivo vonící máslem. Níže popsané těsto není sice nijak složité, jen je trošku časově náročnější. Nedá se to ale ošidit, pokud chcete mít ten správný výsledek.

 52dc59b32d_83402107_o2

Potřebujeme

Základ:

  • 1/3 hrnku teplého mléka
  • 1 lžíce instantních kvasnic
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky


Hlavní těsto:

  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 4 velká vejce
  • 200 g hladké mouky,
  • 170 g změklého másla

Postup

Nejprve si zpracujeme základ na těsto.

Do mísy dáme mléko, kvasnice, vejce a polovinu mouky. Rozmícháme a poté posypeme zbylou polovinou mouky. Necháme odpočinout 30 – 40 minut. Že je vše tak jak má být signalizuje to, že vrchní vrstva mouky popraská.

Hlavní těsto:

Do základu přidáme cukr, sůl, vejce a jeden hrnek mouky. Zde je ideální (tedy pokud nejste kulturista) nasadit nějakou domácí techniku – nejlépe robot s hnětacím hákem. Já nedávno dostala na testování naprosto úžasný kuchyňský robot, tak jsem mu udělala zrovna zátěžovou zkoušku. Mícháme minutu, nebo dvě, až se vše krásně spojí. Přidáme zbytek mouky a necháme robot pracovat nejméně 10 minut, aby těsto mělo tu správnou konzistenci. Poté začneme pomalu zamíchávat máslo. Chvilku to vypadá že vše je v háji, ale nakonec budete mít nádherné máslem vonící těsto.

Toto necháme kynout zakryté při pokojové teplotě 2 hodiny. Poté rukama v míste znovu prohněteme – miluju se v tom babrat, i když si u podobné činnosti vždycky vzpomenu na Blaženu ze „Slunce seno…“ jak tam na dvorku něco míchala v té otlučené smaltované místě a Miluna jí to tam přijela nandat

Ale zpět ke kynutí. To druhé bude trvat opravu dlouho. Takže těsto zakryjte folií, dejte do ledničky a běžte spát! Minimální délka kynutí by měla být 5 hodin.

Ráno těsto vyndáme z lednice a je připraveno pro další použití.

Já zvolila poprvé variantu ukrajovat malé kousky těsta, udělat z nich kuličku a dát do připravené formy na mufiny. Některé z kuliček jsem naplnila kousky mléčné čokolády.

f811984ea2_83402113_o2

Ve formě necháme ještě chvíli nakynout a poté dáme péct na 10 – 15 minut do trouby vyhřáté na 200°C.

Briošky jsou nejlepší čerstvé – ještě teplé s máslem a marmeládou.

S těstem lze však kouzlit i jinými způsoby. Třeba dnes na Košt slivovice jsem těsto rozválela , posypala kakaem, cukrem a poházela kousky másla. Poté jsem smotala a rozkrájela.

Připravené „šneky“ jsem dala na plech, který byl vysypaný směsí ze 150 g hnědého cukru, 100 g sekaných mandlí a 150 g rozpuštěného másla.

b35ee73c79_83402120_o2