fbpx
Dezerty,  Recepty,  Testování

Bublanina s letním ovocem a křupavou drobenkou

Když jsem byla malá, nesnášela jsem naši zahradu. Nechtělo se mi na ní pomáhat a prohlašovala jsem, že nejlepší by bylo, kdyby byla celá z betonu. A taky, že JÁ NIKDY NEBUDU MÍT ŽÁDNOU ZAHRADU!

Hádejte, jak to asi teď je. Hrabu se v zemi každou volnou chvíli. Na zahradě mám jabloně, švestka mi zdechla (jsem fakt špatný zahradník), třešeň je velká, ale každý rok mi na ní zmrznou květy. Ovšem keříčky, těm se daří. Takže už jsem letos sklízela fakt pěknou úrodu rybízu. Malinoostružiník už plodí několik let a mám z něj několik misek ovoce každou sezónu. Letos už bylo dokonce pár velkých malin, bílých malin a černého rybízu. Raduji se z toho jak malá. Neměnila bych.

Z drobného ovoce peču nejraději bublaniny a různé jiné koláče s drobenkou. Tak nějak mi k sobě pasují…

rybiz

Do dnešní bublaniny můžete dát klidně i švestky, hrušky, lesní jahody. Fantazii se meze nekladou.

DSC_0595

Potřebujeme

těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

ovoce

drobenka

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 20 g mandlových plátků

Hera máslová příchuť a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

forma na koláč o průměru 28 – 30 cm

Vejce dejte vyšlehat do robota se šlehací metlou, spolu s třtinovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude hodně světlá, nadýchaná.

Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Opět společně šlehejte, až se všechny suroviny spojí.

DSC_0618

Prášek do pečiva promíchejte důkladně s moukou. Vsypejte do připravené směsi v kuchyňském robotu. Opět míchejte, až vznikne hladké těsto.

Formu na koláč vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Pracujte pečlivě, aby nezůstal ani kousek formy suchý. Jinak by se vám bublanina mohla přilepit.

Do formy vylijte těsto a uhlaďte povrch. Nahoru nasypejte ovoce. Čerstvé nebo mražené.

Smíchejte drobenku. Cukr, vločky a Heru prohněťte, ideálně ručně, až vznikne sypká směs. Přidejte větší část mandlových plátků. Opět promíchejte. Drobenku navrstvěte na ovoce. Povrch posypejte zbylými mandlovými lupínky.


Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut. Nechejte vychladnout.

Dobrou chuť přeje Elly.