Cantuccini – italské mandlové sušenky
Oblíbené a velice známe italské sušenky si můžete upéct doma. Není to žádná věda!
Základní surovinou jsou v případě těchto sušenek mandle. Budete jich potřebovat hodně. Cantuccini pocházejí z Itálie, konkrétně z Toskánska, kde narazíte na různé recepty na tuhle křupavou dobrotu. Někde se setkáte i s použitím lískových oříšků. Já jsem ochutnala cantuccini s mandlemi a kousky hořké čokolády a byly naprosto úžasné.
Zvláštností těchto sušenek je, že se k nim podává dezertní italské víno, ideálně Vin Santo. Přiznám se, že si raději dám víno bez cantuccini a cantuccini bez vína. Ale určitě tyto chutě společně vyzkoušejte, chutě jsou různé a možná právě vy si tuto kombinaci zamilujete.
Potřebujeme
- 250 g cukru krupice
- 4 vejce
- sůl
- citronová kůra z 1 citronu
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g hladké mouky
- 250 g nasekaných mandlí
- špetka kypřícího prášku (na špičku nože)
- 1 vejce na potření
Cukr, vejce, špetku soli a citronovou kůru spolu vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, mouku, a nahrubo nasekané mandle. Přisypneme trochu pečicího prášku. Nepřežeňte to. Já jsem to napoprvé s kypřícím práškem neodhadla a přidala ho příliš mnoho, takže sušenky zbytečně vyskočily a popraskaly.
Všechny suroviny spojíme dohromady v tužší těsto, které nebude lepit. Na plech si dáme pečící papír a z těsta tvarujeme válečky, o průměru asi 3 cm. Po přenesení na plech je lehce zmáčkneme, aby sušenky měly svůj typický tvar.
Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch cantuccini zezlátne a potom je vytáhneme ven.
Ještě horké krájíme na plátky široké asi 2 cm. Tyto plátky pak ještě rozprostřeme na plech, řeznou stranou nahoru a dosušíme v troubě ještě asi 15 minut.
Cantuccini můžeme uchovávat v uzavíratelné nádobě poměrně dlouho dobu, nekazí se. Ale většinou zmizí velice rychle, protože jsou opravdu výborné.
Dobrou chuť přeje Elly.