Čerstvý salát s tuňákem a sušenými rajčaty
Letní počasí téměř vybízí ke konzumaci různých lehkých a osvěžujících salátů.
Komu by se chtělo dlouze vyvařovat, když přijde odpoledne z práce a přepadne ho hlad? Toto je další z mnoha našich oblíbených variací.
Potřebujeme
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 10 sušených rajčat v olivovém oleji
- oblíbený salát – rukola, polníček, ledový salát, baby špenát, dubáček…
- pár hoblinek pecorina
- domácí majonéza
Sušená rajčata vytaháme z oleje, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Salát omyjeme, osušíme, případně odstředíme v odstředivce. Větší kusy salát natrháme!!! Nekrájíme. Všechny saláty a rajčata v míse promícháme.
Přidáme tuňáka a opět promícháme.
Všechno zalijeme připravenou domácí majonézou.
- 1 vejce
- 100 ml zastudena lisovaného řepkového oleje
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl a pepř podle chuti
- 1 stroužek česneku – prolisovaný
- 1 lžička bílého vinného octa
Všechny suroviny dáme do vyšší, užší nádoby. Na dno nádoby položíme tyčový mixér a zapnutým mixérem několikrát pohybujeme nahoru dolů. Za pár sekund máme hotovou úžasnou majonézu!
Když s majonézou pošetříte, nebo na salát použijete zálivku jen z vinného octa a olivového oleje, bude dokonale dietní.
Dobrou chuť přeje Elly.