fbpx
Ostatní,  Recepty,  Snídaně

Červená řepa připravená sous vide a perfektní řepná pomazánka

Červená řepa je moje oblíbená zelenina, kterou si každý rok sadím i na svou zahrádku. V různých barvách, tvarech, druzích. Miluju! Pečenou, vařenou, s masem i v pomazánkách.

Nejraději ji přiravuji dvěma způsoby. Buď vcelku, neloupanou, peču zabalenou v alobalu v troubě, na nejvyšší teplotu. Nebo ji připravíme metodou sous vide. A k tomu jsem vždycky používala jednu šikovnou mašinku značky Matté. Teď mám navíc doma Thermomix a ten umí skvělé sous vide taky.

Řepa připravená sous vide je plná chuti, šťavnatá a jemná. Dále ji můžete zpracovat podle toho, na co máte zrovna chuť. Já jsem udělala pomazánku.

Pomazánka

  • 1 velká řepa, připravená metodou sous vide
  • 150 g tvarohu
  • 1 lžíce hořčice
  • 3 vejce natvrdo
  • 1-2 stroužky česneku (nebo super sušený česnek Avokádo)
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • balzamikový krém – miluju lanýžový od Olivum

Olivové oleje, lanýže i balzamikové octy koupíte na eshopu www.olivum.cz se slevou 10%, při zadání kódu OLIVOVA-ELLY

Řepa sous vide

  • 1 velká řepa
  • pepř
  • sůl
  • dle chuti tymián
  • petržel
  • rozmarýn

Čerstvou řepu oloupejte a nakrájejte. Záleží na vás, jak velké kusy si připravíte.
Řepa rozkrojená na půl se bude vařit při teplotě 85 °C, 4 hodiny.
Řepa, kterou nakrájíte na osminy, se bude vařit 3 hodiny při stejné teplotě.
A řepa nakrájená na plátky široké přibližně 1 až 1,5 cm se bude vařit pouze 1,5 hodiny.


Nakrájenou řepu omyjte, osušte. Ochuťte solí a pepřem. To je základ.
Vložte do připraveného sáčku. Doporučujeme přidat bylinky – výborná je petržel, tymián nebo rozmarýn.
Sáček zavakuujte a řepu uvařte metodou sous vide dle velkosti nakrájených kousků.

Příprava pomazánky je velice jednoduchá. Všechny suroviny společně rozmixujte dohladka.
Dochuťte  podle svého, sůl pepř stačí, příjemnou chuť dodá hořčice. Podávejte ideálně na domácím kváskovém chlebu.