Červená řepa se zelím
Červená řepa a červené zelí jsou zásobárnou zdraví. Teď v únoru je ocení nejvíce!
Ráda sbírám vyzkoušené recepty, které se na mě v poslední době valí ze všech stran. Oprášila jsem pro vás jeden starší, od kamarádky Marcelky. Když jsem u ní tuhle dobrotu ochutnala, tak jsem ji poprosila o recept. Nejen pro mě, ale i pro vás.
Ze své lásky k červené řepě jsem se už vyznala několikrát. Pečená červená řepa překonala veškerá moje očekávání a pečeme ji velice často. Další využití červené řepy je v tomto skvělém „salátu“.
Červené zelí obsahuje látky, které pomáhají podporovat imunitu. Prý řádí chřipky (nevím, v mém okolí zatím ne), takže se to bude hodit.
Potřebujeme
- 1 kg červeného zelí
- 1 kg červené řepy
- 20 dkg cibule
nálev
- 1 l vody
- 0,5 l octa
- 2 lžičky soli
- 16 dkg cukru
- 10 ks cukerínu
Postup
Červenou řepu omyjeme a uvaříme doměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Zelí nastrouháme a trochu osolíme. Použijeme část soli z uvedených 2 lžiček, do nálevu potom dáme zbytek. Promícháme a necháme chvíli odstát. Potom přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli.
Připravíme si nálev. Všechny uvedené suroviny svaříme a necháme rozpustit cukr, cukerín a sůl. Horkým nálevem zalijeme zelí a přimícháme červenou řepu a necháme 24 hodin odstát.
Poté plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut na 80 °C.
Z této dávky je asi 5 sklenic o objemu 0,7 l.
Dobrou chuť přeje Elly.