Česká klasika: Bramboračka s houbami
Hned na začátek bych ráda dodala – bramboračka tak, jak ji dělám já 🙂
Neexistuje jeden jediný správný a pravý recept na bramboračku. Mezi lidmi koluje mnoho verzí, určitě i vy máte svůj oblíbený způsob jak bramboračku uvařit.
Já mám těch způsobů ve svém archivu receptů několik. Právě teď, v době kdy konečně rostou, se s vámi o ně ráda rozdělím. A jsem zvědavá, který se vám bude nejvíce líbit.
Ten dnešní je snad ta nejobyčejnější klasika, alespoň z mého pohledu…
Potřebujete
- 250 g lesních hub (můžou být i sušené nebo mražené)
- 2 střední cibule
- 2 velké mrkve
- 4 velké brambory
- sůl a pepř
- trocha kmínu
- trocha majoránky
- zelená petrželová nať
- trocha dětské krupičky
- trocha sádla
Obě cibule nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo kolečka.
V hrnci rozpusťte trochu sádla, na kterém osmahnete cibulku dozlatova. Přidejte mrkev a houby. Opékejte asi pět minuty. Přidejte brambory. Ochuťte solí, pepřem, kmínem.
Zalijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Máte-li zeleninový vývar, použijte raději místo vody ten.
Můžete zasypat trochou krupice, asi třemi lžícemi, která polévku zahustí. Není to však nutné. Vařte do změknutí brambor.
Za tu dobu nabobtná i krupice a polévku krásně zahustí. Okořeňte ještě majoránkou. Ihned podávejte.
Tip na závěr
Máte rádi zahuštěné polévky? Přidejte klasickou jíšku a tou polévku zahustěte. Bude pak vypadat takto:
Jak děláte houbovou nebo bramborovou polévku vy? Máte nějaké speciální rady a vychytávky?
Dobrou chuť přeje Elly.