Chilli marmeláda
Skvělý tip na pálivo – sladký chilli rosol inspirovaný božskou Nigellou.
Můžete použít jako dip k namáčení sýrů, zeleniny, domácích grissini tyčinek. Případně krásně zabalené jako dárek pro milovníky něčeho ostřejšího.
Potřebujeme
- 150 g červených sladkých paprik
- 150 g chilli papriček (Pepperoncini)
- 500 g želírovacího cukru
- 500 g cukru
- 600 ml jablečného octa
Postup
Papriky a chilli papričky omyjeme, rozpůlíme zbavíme semínek a nakrájíme na větší kusy.
Společně vložíme do robotu a rozsekáme na hrubou kaši.
Do kastrolu nasypeme cukr, želírovací cukr a zalejeme octem. Přidáme paprikovou kaši a přivedeme k varu.
Vaříme asi 10 minut a poté slejeme do připravených šroubovacích sklenic.
Pokud máte (jako my rádi hodně ostré můžete poměr chilli a papriky měnit) Uvedený poměr je „tak akorát“ kdy cítíte pálivost, ale zároveň si nespálíte pusu.
Pokud použijete jiné papričky přizpůsobte tomu poměr vzhledem k jejich pálivosti , nebo použijte pálivější druhy. Mě se tentokrát přimíchaly dvě habanero. Naštěstí jsem ale chilli mixovala zvlášť a nepoužila celé množství, protože to by zřejmě porazilo i mého muže.
Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.