Chléb bez hnětení. Recept, který se ztratil.
Jedním z historicky nejstarších receptů na našem blogu byl ten, který jste právě teď otevřeli. Jenže nějaký šotek nám ho někam zašil a ani nás nenapadlo ho hledat. Asi se ztratil, když jsme předělávaly stránky. Každopádně jde o jeden z nejlepších chlebů, který kdysi zveřejnila na svém blogu Lenka. Měl velký úspěch a tak jsme ho umístily i sem.
Napravuji chybu a děkuji pozorné čtenářce za zprávu na Instagramu, že recept chybí.
Potřebujeme
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku vody
- půl lžičky sušeného droždí
- lžičku a půl soli
- může být čerstvě drcený kmín, nebo trochu chlebového koření
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu a promícháme. Přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout.
Těsto vyndáme z mísy na pomoučenou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Posypeme moukou a necháme chvilku odpočívat. Poté vytvarujeme bochník a necháme ještě hodinu kynout. Na 200 °C rozehřejeme troubu, do které dáme rozpálit taky litinový hrnec. Dřív jsem ho neměla a chleba pekla normálně na plechu. V hrnci je to ale mnohem lepší. Bochník přendáme do rozpáleného hrnce a dáme péci přikrytý poklicí na 30 minut, poté poklici sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.
Tak šup, konec výmluv, že nemáte pekárnu chleba. Umíchejte mouku s vodou a pusťte se do toho. Nic to není a tento chleba vážně stojí za to!
Dobrou chuť přeje Lenka