Čočka nakyselo se sázeným vejcem
Tohle jídlo miluji už od dětství. Ať s vajíčkem nebo opečeným párkem. Moje oblíbená. A oblíbenou zůstává dodneška. Ráda ji vařím svým dětem a věřím, že jednou ji budou vařit i ony u sebe doma.
Jídlo, na které máte buď dobré, nebo špatné vzpomínky. Luštěniny by do našeho jídelníčku měly patřit pravidelně a tak si dejme třeba tuhle klasiku. Když ji totiž dobře uvaříte, výborně si pochutnáte.
Zahustit nebo ne? Někdo používá trochu jíšky k zahuštění, jiný zase pouze trochu smetany ke zjemnění. Obě varianty nejsou špatné, vyberte si tu, která vám bude vyhovovat.
Nezapomeňte čočku den předem namočit a na druhý den vodu slít a čočku pořádně opláchnout.
Potřebujeme
- balíček čočky (cca 400 g)
- sůl a pepř
- 1 zakysaná smetana (cca 150 – 200 g)
- ocet podle chuti na dokyselení
- 4 vajíčky
- 1 velká cibule
- trocha oleje
Namočenou a propláchnutou čočku zalijte znovu vodou a nechejte vařit do změknutí. Pokud po změknutí nemáte ještě úplně vyvařenou vodu, slijte ji. Osolte a opepřete, čočku důkladně promíchejte.
Vmíchejte do čočky zakysanou smetanu a ochutnejte. Pokud se vám nezdá dost kyselá, přidávejte po troškách ocet. Vždycky důkladně promíchejte.
Kdo se rozhodne pro verzi zahuštěnou, může udělat jíšku z másla a hladké mouky. Přebytečnou vodu potom z čočky neslíváte, ale čočku zahustíte a 10 – 15 minut s jíškou provaříte.
Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji opečte dokřupava. Usmažte na pánvičce sázené vejce.
Podávejte spolu s čočkou. Jako příloha je naprosto skvělý čerstvý domácí chléb.
Jak děláte čočku nakyselo vy? Jakou k ní máte rádi přílohu?
Dobrou chuť přeje Elly.