Čočkový salát s tuňákem
Čočkové saláty, ty já můžu. Tenhle je skvělý, s kousky tuňáka a vajíčkem.
K dnešnímu receptu mě inspirovala kamarádka Jana, která své vaření zveřejňuje na facebooku. A já jsem dostala obrovskou chuť na čočkový salát. Jenže jak už to bývá, při takových chvilkových nápadech, některé věci mi do něj chyběly. Netrvalo dlouho na stole byla mísa se salátem trochu stejným a trochu jiným 🙂 Děkuji, Jani, za inspiraci.
Čočka je na třetím místě v obsahu bílkovin, mezi rostlinami. Tohle určitě uvítají vegetariáni, ale nejen oni. Kterou čočku do salátu použijete, nechám na vás. Já jsem použila co bylo po ruce – klasickou hnědou čočku, kterou seženete v každém obchodě a červenou čočku. Tu milujeme. Kromě vajíček jsem do salátu dala ještě dvě plechovky tuňáka ve slunečnicovém oleji. Používám značku Calvo a naprostá spokojenost.
Jako pojivo jsem použila bílý jogurt a k dochucení kremžskou hořčici. Salát neměl chybu. Byla ho hromada a už není ani trochu 🙂
Suroviny
- 400 g hnědé čočky
- 200 g červené čočky
- 6 vajíček
- 2 plechovky Calvo tuňáka ve slunečnicovém oleji
- sůl a pepř
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 6 lžic bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
Postup
Vajíčka si uvařte natvrdo. Obě čočky doměkka, ideální bude, když je nerozvaříte. Vařte v osolené vodě. Já jsem začala nejdříve vařit hnědou čočku a když už byla téměř měkká, přidala jsem červenou. Tak byly obě uvařené akorát (trochu kecám, možná mohly být malinko méně).
Vajíčka nakrájejte na kousky. Čočku nechejte okapat a vychladnout.
Vajíčka i čočku opatrně promíchejte v míse. Proč opatrně? Aby se z vařené čočky stala co nejméně kaše. Přidejte tuňáka i s olejem.
Přidejte rozmačkaný česnek. Ideální bude, když přisypete ještě nadrobno nakrájenou zelenou jarní cibulku. Tu jsem bohužel neměla a celkem mi v salátu chyběla.
Přidejte lžíci hořčice a jogurt. Ochuťte solí a pepřem.
Ještě můžete přidat zelenou petrželovou nať.
A tradáááá….hotovo! Dobrou zdravou chuť přeje Elly.