Croquembouche
Skvělý, ve Francii jeden z nejoblíbenějších svatebních dortů Croquembouche (čti krokánbuš). Jméno je tvořeno z francouzských slov ‚Croque en bouche ‚ – tedy něco jako křupne v puse. Tvoří ho kuličky (profiterolky) z odpalovaného těsta plněné krémem a spojované k sobě taveným cukrem.
Příprava je jednoduchá – pokud tedy zvládnete techniku odpalovaného těsta.
Správně pod dort patří základna z griliáše nebo křehkého těsta. Já tentokrát nedělala nic, protože jsem dělala jen pokus z malého množství.
Potřebujeme
Na těsto:
- 250 ml vody
- 1/2 ČL soli
- 100 g másla
- 150 g polohrubé mouky
- 4 vejce
V hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Pořádně mícháme na mírném plameni asi 2 minuty. Přendáme do mísy a necháme mírně vychládnout. Pak začneme postupně za stálého míchání přidávat vajíčka. Nejlepší je použít ruční elektrický šlehač s metličkama.
Těsto dáme do zdobícího sáčku a na plech pokrytý pečícím papírem děláme hromádky velikosti vlašského ořechu. Kdo je líný prát zdobící pytlík a umývat všechny ty násady může těsto na plech dávat čajovou lžičkou.
Pečeme 12 – 15 minut v elektrické troubě vyhřáté na 200° C.
Vychladnuté kuličky plníme krémem z vanilkového pudingu (pro ty líné) ti pečlivější a zapálenější si udělají svůj Creme Patissiere (žloutkový krém) – ale o tom někdy jindy.
Tentokrát jsem udělala krém z
- 750 ml mléka
- 2 vanilkových pudingů
- 3 lžic cukru
Z uvedených surovin uvaříme puding, necháme vychládnout a poté rozšleháme s asi
- 100 g změklého másla
Při plnění kuliček se ale už bez cukrářského sáčku s neobejdeme. Sáček naplníme krémem, trubičkou prorazíme ve dně kuličky otvor a plníme.
Tradične je tento dort zdobený závojem z karamelových nití. To bylo jediné na čem jsem pohořela! Nitě jsem sice nakonec vytvořila ale na dortu nevydržely déle než hodinu a pak se ztratily. Vydala jsem se na průzkum na net a zjistila, že nitě se musí dělat z nějakých cukrářských cukrových perel či čeho – tak to asi ozdobíme netradičně. Napadlo mě proložit ty kuličky jahodama namočenýma v čokoládě – bílé i tmavé případně v karamelu + nějaké květiny.
A jak to vypadá, když se to umí? 🙂 Croquembouche od profíků…
Dobrou chuť přeje Lenka.