fbpx
Hlavní jídla,  Léto,  Recepty

Cuketové rolky zapečené se sýrem a šunkou

Každý rok dostávám zásobu cuket ze všech stran. Protože všem, kromě mě, se letní cuketové pěstování fakt dařilo. Už vloni ovšem nastala malá změna a mě se podařilo vypiplat jednu rostlinku, ze které jsem měla pár svých cuket. Byla jsem šťastná.

A letos? Mám dvě silné rostliny Striato d’Italia, to jsou ty pruhované. A jednu rostlinu žluté odrůdy Solara. No, pro změnu mi slimáci sežrali všechny rostlinky dýní, kterým se daří každý rok. Takový je zahradní život, a já si užívám cuketového šílenství. Vařím, peču, smažím a rozdávám.

Cuketové rolky jsem našla na internetu. Recept mě nalákal na první pohled a byla to skvělá volba. Zkuste je taky.

  • 2 středně velké cukety, ideálně každá jiná barva
  • olivový olej (použila jsem můj oblíbený Romano, z chorvatské farmy Chiavalon – s kódem OLIVOVA-ELLY sleva 10% na všechno)
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 300 g plátkové goudy
  • 300 g Rytířské šunky Krásno na plátky
  • 100 g strouhanky
  • 100 g nastrouhaného parmezánu

Cukety omyjte a širokou škrabkou vytvořte po celé délce cukety tenké plátky.
Ve velké misce smíchejte olivový olej, sůl a pepř. V této směsi namočte všechny plátky cukety. Z oleje pak rovnou do směsi parmezánu a strouhanky.

Takto připravené plátky cukety položte na pracovní plochu. Na každý plátek dejte tenký plátek goudy a šunky. Zamotejte do roládky a skládejte do zapékací misky, kterou jste vymazali olivovým olejem a vysypali strouhankou.
Až bude miska plná, zapečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova. Bude to trvat přibližně 20 – 25 minut.
Ihned podávejte.