
Letní cuketový perník s ostružinami
Období cuket a ovoce. Byla by chyba ho nevyužít a nevyzkoušet nějaký nový, neokoukaný a skvělý recept. A tak jsem si oblékla zástěru, připravila velkou cuketu od mé milé kamarádky Marki, velkou mísu ostružin od maminky a tatínka a s chutí se pustila do práce.
Použila jsem špaldové mouky z Lidlu, které teď patří mezi mé nejoblíbenější. Peču s nimi i kváskový chleba, používám je do sušenek, do všech dezertů. Cukr dark muscovado je třtinový nerafinovaný cukr s velice výraznou karamelovou chutí i vůní. Mám ho ráda do dezertů s čokoládou a kakaem, používám ho občas i do kávy, kterou běžně nesladím.
Potřebujeme
- 800 g cukety – oloupané, bez semínek
- 3 vejce
- 200 g dark muscovado cukru
- 4 lžíce melasy
- 150 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 200 g špaldové mouky T630 (Lidl)
- 200 g celozrnné špaldové mouky (Lidl)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíce mleté kávy
- 1 balení perníkového koření
- 3 lžíce chia semínek
- čerstvé ostružiny
- kousek Hery a trocha strouhaného kokosu na vymazání a vysypání formy
Cuketu na tento koláč nestrouhám. Našla jsem si mnohem jednodušší postup. Velkou, klidně přerostlou cuketu oloupu, rozkrojím a vydlabu semínka. Nakrájím na středně velké kusy a vložím do velkého mixéru Kenwood. Mám tento a poradí si s mixováním všeho možného. K cuketě přidám vajíčka, melasu, cukr a rozpuštěnou Heru a zapnu funkci smoothie. Chvilku je rachot a já mám hotový základ. Hladkou hmotu. Můžete to udělat podobně nebo cuketu klasicky nastrouhat na jemném struhadle, přimíchat rozpuštěnou Heru, melasu, cukr a vajíčka.
Smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu, kakao, kávu, perníkové koření a chia semínka. Tekutou a sypkou část receptu smíchejte dohromady, umíchejte hladké těsto.
Plech na pečení vymažte Herou, vysypejte kokosem. Nalijte do něj těsto. Uhlaďte a do těsta „zasaďte“ ostružiny.
Pečte v troubě předehřáté na 165 °C, 30 – 35 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.