Dokonalé kuře pečené, solí napíchané
Co vidíš? Kuře! Tak vidíš….
Obyčejné pečené kuře – u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. To bych ale nebyla já abych nekoumala jako ho mít prostě ještě lepší! A tak jsem objevila technicko-kulinářský génia, bývalého technologického ředitele firmy Microsoft Nathana Myhrvolda.
A díky němu vám přináším tento recept – zatím nejdokonalejší úpravu pečeného kuřete, kterou jsem vyzkoušela.
Za tímto nápadem nestojí nikdo jiný ne.
Nelekejte se tedy jehly nic a vyzkoušejte. Křupavá kůže schovávající nádherně měkké a šťavnaté maso stojí za troch námahy navíc!
Potřebujeme
- kuře o váze 1,5 – 2 kg
- 200 ml vody
- 12 g soli
- máslo
- bylinky a koření podle chuti
- Kromě toho injekční stříkačku s velkou jehlou
Postup
S přípravou začneme den předem. Ve 200ml vody rozmícháme důkladně 12 g soli .
Kuřeti se musíme dostat pod kůži 🙂 Směs nabereme do injekční stříkačky a vstřikujeme přímo do masa.
Nejvíce pozornosti si zaslouží prsíčka, která jsou nejsušší. Tady jsem dala do každého dvě dávky ze stříkačky. Na obrázku je vidět jedno prso po aplikaci a druhé před 😀 ( to je jako popisovat plastickou operaci 🙂 🙂 )
Poté kuře zavřeme do krabičky a šoupneme do ledničky na 12- 24 hodin.
Druhý den vytáhneme z lednice a krabičkou. Šoupneme na pekáč, poklademe plátky másla, okořeníme dle toho co nám chutná – já tady použila- různé druhy pepře, česnek. A čerstvé bylinky šalvěj a petržel. Už nesolíme!
Zkoušela jsem dvě varianty nálevu – do jednoho kuřete jsem aplikovala jen solný roztok a do druhého solný roztok ve kterém jsem 4 hodiny louhovala rozmačkaný česnek – ten jsem pak zcedila a použila roztok stejně jako u předešlého kuřete.
Na pekáčku jsem si „česnekové“ označila kouskem česneku abych je rozeznala – nebylo to ale potřeba – rozeznat šly po upečení na první ovonění a ochutnání.
Tak a šup s nimi do trouby. Pekla jsem na 170°C asi 50 minut zakryté a poté dalších 15 minut s použitím grilu na získání křupavé kůžičky
A tady už je krasavec po vytažení z trouby. Bohužel se mě nepodařilo vyfotit na talíři. Pohybovalo se tu v dobu servírování velké množství strávníků a zdržovat s focením by prostě neprošlo. Tak aspoň takto
Určitě tuto úpravu vyzkoušejte – budete překvapeni jaký efekt dokáže voda a sůl.
Klasickým receptům v moderním podání třikrát hurá!
♪ Lenka