Dokonalé slané houstičky
Z vykynutého těsta můžete tvarovat buď uzlíky jako já, nebo klidně pletýnky či jiné tvary. I rohlíky. Kdo co chce.
Potřeme je vajíčkem a posypeme hrubou solí, mákem, sezamem, kmínem. Jak má kdo rád.
Potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 2 lžíce sádla
- 2 lžičky soli
- špetka cukru
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl, kmín, mák, semínka na posypání
Postup
Do vlažného mléka vsypeme asi lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Dobře promícháme. Nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Použít ho můžeme v okamžiku, kdy z droždí vzniknou na povrchu velké bubliny.
V míse nebo robotu smícháme všechny suroviny, včetně kvásku. Podle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko. Ideální na zadělávání je domácí pekárna nebo kvalitní robot. Já používám ETA Gratus Maxipasta a s těstem si poradí na jedničku.
Těsto přikryjeme potravinářskou folií a ještě překryjeme utěrkou. Necháme asi hodinku kynout.
Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, velké podle toho, jak velké chceme výsledné pečivo. A motáme tvary. Skládáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a zase necháme ještě půl hodinky až hodinku kynout na plechu.
Potřeme vajíčkem rozšlehaným s trošičkou vody a posypeme čím je nám libo.
Pečeme na 230 °C, asi 10 až 12 minut. Já používám u své parní trouby Electrolux program s párou. Houstičky jsou tak mnohem vláčnejší.