Domácí sušenky s mandlemi
Trochu práce a kvalitní suroviny. To jsou domácí sušenky, které voní máslem a mandlemi.
Na Velikonoce každý kluk, který chodí na pomlázku, donese tašku plnou dobrot. Dříve to bývala vajíčka vařená natvrdo, obarvená a ozdobená velikonočními samolepkami. Tato vajíčka vystřídala moderní a čokoládová vajíčka s překvapením a později bohužel levní rádobyčokoládoví králíci, kuřata a vajíčka. Kolik čokolády obsahují, si dnes už naštěstí můžete přečíst na obalu, a těm ne příliš povedeným se vyhněte. My jsme s Toninkou letos připravily domácí máslovo mandlové sušenky.
Část sušenek jsme vykrojily a ozdobily úžasnými vykrajovátky od Tescoma. Bohužel velikonoční motivy na prodejně, kde jsem nakupovala neměli a tak jsem koupila „univerzální“ vzory. Jsem z nich opravdu nadšená. Těsto se na ně nelepí, vzory jsou opravdu krásné a práce s nimi jednoduchá. Už se těším, až si přikoupím další vzory.
Z druhé části těsta jsme vykrajovaly jednoduché tvary – vajíčka, kytičky, kuřátka, motýlky, zajíčky. Tyhle sušenky jsme dále zdobily. Původně jsem chtěla klasickou bílkovou polevu. Nakonec jsme našla pytlík královské glazury, kterou jsem před časem koupila ve svém oblíbeném obchodě s pomůckami pro cukráře. Práce s ní je jednoduchá – sypkou směs jen dvě minuty šleháte s trochou studené vody. Množství 100 g jsme rozdělily do čtyř mističek a obarvily na jarní barvy. Do jedné mističky stačila opravdu trošička gelové potravinářské barvy. Jen jsem do barvy namočila párátko – velice lehce a tím polevu promíchala. Barevnou polevu jsme naplnily do sáčků, prostřihly maličkou dírku a vesele zdobily.
Potřebujeme
- 125 g změklé Hery máslová příchuť (1/2 kostky)
- 140 g cukru moučka
- 50 g mletých loupaných mandlí
- 350 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- lžička vanilkového extraktu
- polohrubá mouka na posypání pracovní plochy a těsta
Postup
Sušenky můžete vykrojit kovovými nebo plastovými formičkami ve tvaru vajíček, zvířátek, nebo stačí jen obyčejná kolečka. Sušenky s razítkem už nemusíte nijak zdobit, mají na sobě ozdobný reliéf. Ty, které vykrojíte obyčejnou formičkou, můžete ozdobit bílkovým sněhem jako perníčky nebo jinou oblíbenou polevou, třeba čokoládovou.
Mouku promíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přimíchejte i cukr a mleté mandle.
Do sypkých surovin přidejte měkkou Heru a vejce. Vypracujte měkké těsto, které by se nemělo lepit. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie.
Těsto zabalené ve fólii nechejte hodinu odpočinout a ztuhnout v lednici.
Na pracovní plochu nasypte trochu mouky, na které vyválíte z těsta plát vysoký asi 0,5 cm. Z tohoto plátu vykrajujte tvary, případně zdobte sušenkovým razítkem.
Vykrojené sušenky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě, vyhřáté na 190 °C, asi 10 až 11 minut. Řiďte se vlastní troubou, sušenky by měly lehce ztmavnout, zezlátnout, ale ne úplně zhnědnout.
Dobrou chuť přeje Elly.