Drůbeží játra na majoránce
Drůbeží játra jsou surovinou velice levnou a velice, velice chutnou.
Připravíte z nich třeba skvělou domácí paštiku, bez náhražek, éček a s opravdovou chutí. Klasická játra na cibulce, s rýží nejsou také nikdy špatnou volbou. Ale dnešní játra na majoránce, to je něco! Inspirovala jsem se u Zdeňka Pohlreicha a tento recept se stal naším oblíbeným.
Radím vám dobře, hlavně dobré víno! Protože s ním samozřejmě budete nejen vařit, ale budete k jídlu také pít. Možná i při vaření. Já jsem si vybrala své oblíbené Habánské sklepy. Výtečné!
Potřebujeme
- 500 g drůbežích jater
- 1 velká červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 velké jablko
- 100 ml bílého vína
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
- majoránka
- máslo
- trocha olivového oleje
Nejdříve si připravíme játra. Rozdělíme na jednotlivé kusy, vykrojíme výraznější blanky, omyjeme a osušíme. Na pánvi rozpustíme kousek másla, do kterého přidáme trochu olivového oleje, aby se nám máslo nepřepalovalo. Játra osolíme, opepříme a dáme na pánev.
Smažíme z jedné strany a asi po pěti až sedmi minutách otočíme. Otáčíme jednotlivé kousky, nijak moc pánví nemícháme, netřepeme a tak. Prostě jen opatrně otočíme. A smažíme dalších pět až sedm minut. Játra musí uvnitř zůstat pěkně růžovo-červená, ne příliš přepečená.
Osmažená játra vyndáme z pánvičky a místo nich na pánvičku vsypeme najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Mícháme a smažíme, pěkně dozlatova. Někdy v polovině zlátnutí cibulky přidáme jablko, které jsme oloupali a nakrájeli na malé kostičky. Chápete, že už teď to voní jako blázen po celém domě.
Do pánvičky vlijeme víno, které necháme za prudkého varu odpařit. Mícháme a mícháme. Teď je nejvyšší čas sundat pánvičku z plotny, nalít smetanu a dokořenit majoránkou. Kdyby se vám zdála omáčka příliš řídká, tak radím na chviličku vrátit na sporák a maličko vyvařit.
Nakonec do omáčky vrátíme játra, ještě maličko prohřejeme a podáváme.
Vhodnou přílohou je rýže nebo jen opečená bageta.
Dobrou chuť přeje Elly.