
Družbáky – koláče na čtvrtou postní neděli
Dodržujete tradice spojené s Velikonocemi? Půst a všechny postní neděle. Já se bez mučení přiznám, že my ne. Vyberu si jen to, co se mi hodí 🙂 Maso z jídelníčku jsme nevyloučili, i když mám pocit, že ho v poslední době nějak podvědomě omezuji. A vůbec nám to nevadí. Nám dospělým tedy ne, dětí se musím zeptat, ale nestěžují si 🙂
Jak je to s těmi dnešními koláči? Neděle, která nás čeká, je čtvrtá postní, družebná. Podle názvu se dá domyslet, že v tento den se budeme družit. Dříve byla tahle neděle takové malé uvolnění postní doby. Mladí měli povoleno se malinko pobavit, chodili po vsi a nosili sebou k přátelům také tyhle koláče.
Tohle veselí se líbilo především svobodným děvčatům. Název družebná totiž také souvisí s tím, že v tento den chodili svobodní chlapci se svou družbou do domu, kam chtěli jít na námluvy.
Této neděli se také říkalo Středopostní, a to proto, že je vlastně středem celého čtyřicetidenního půstu.
Potřebujeme
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 200 – 250 ml polotučného mléka
- 125 g másla
- 25 g droždí (cca půl kostky droždí)
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vejce na potření
náplň
- 250 g tvarohu – nejlepší je vanilkový, již ochucený
- 50 g mletého maku
- 100 ml mléka
- kousek másla
- 50 g cukru
- 100 g povidel
- trochu rumu
- loupané mandle nebo mandlové plátky
- hrozinky
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, ne horké. Do misky dejte lžíci mouky a lžíci cukru, rozdrobte droždí, zalijte trochou mléka a rozmíchejte na kašičku. Nechejte vzejít kvásek. Měly by na něm být pěkně bublinky a bude jakoby nafouknutý.
Do mísy prosijte mouku a přidejte špetku soli a cukr. Nalijte zbylé mléko, vejce, žloutek a úplně nakonec máslo. Umíchejte hladké těsto. Zpočátku dejte do těsta jen 200 ml mléka a až potom, podle potřeby můžete trochu mléka přidat. Případně přidejte trochu mouky, aby těsto nelepilo. Každá mouka je maličko jiná, proto se nedá přesně určit, kolik tekutiny vstřebá.
Těsto nechejte v míse kynout, asi tři čtvrtě hodiny. Poté ho vyklopte na vál a rozdělte na menší bochánky. Asi dvanáct až čtrnáct kusů. A nechejte znova kynout. Další půl hodinku.
Nakynuté bochánky rozválejte na placky, s maličko zvýšeným okrajem. Výborný je k tomu maličký váleček na kulaté koláče.
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a doprostřed rozprostřete náplň. Tu můžete různě kombinovat nebo dělat jen jednodruhové koláče a ještě nahoru můžete ozdobit mandlemi.
Maková náplň
Mléko přiveďte k varu, ocukrujte. Přisypejte pomletý mák, rozmíchejte a vmíchejte ještě kousek másla. Nechejte vychladnout.
Tvarohová náplň
Pokud máte už ochucený vanilkový tvaroh, tak již nijak neupravujte a jen můžete přidat hrozinky namočené v rumu. Obyčejný tvaroh přisladíte podle chuti cukrem a ještě můžete přidat trochu vanilky.
Povidlová náplň
Do povidel přidejte trochu rumu a rozmíchejte.
Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Dokud nejsou okraje krásně zlatavé.
Dobrou chuť přeje Elly.