Dušená vepřová játra se šťavnatými jablky
Játra s jablky jsou perfektní recept na všední den. Rychlé jídlo, které výborně chutná. Lehce kyselá a trochu sladká chuť jablek se výborně hodí k chuti jater a dodá jídlu šťavnatost.
Vepřová játra klidně vyměňte za jemnější drůbeží, máte-li je radši. Kombinace jablka + játra funguje i tak. Uznávám, že játra každému nepřirostla k srdci. My je doma máme moc rádi, na různé způsoby. Ráda z nich dělám domácí paštiku (které se žádná nevyrovná, říkám já. Dcera nesouhlasí, u té vede Májka 😀 )
Jako přílohu můžete zvolit téměř cokoliv. Opékané brambory, rýži, bulgur, kroupy. Anebo kus čerstvě upečeného chleba.
Potřebujete
- 700 g vepřových jater
- 3 velká jablka
- 1 velkou cibuli
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- majoránka
- sádlo
Rozehřejte si pánev a rozpusťte na ní kousek sádla. Cibuli nakrájejte nadrobno. Dejte ji osmahnout na rozehřáté sádlo.
Opečte cibuli pěkně dozlatova. Játra nakrájejte na větší nudličky. Jablko rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jadřince a nakrájejte každou čtvrtku ještě na kousky.
Játra osušte důkladně papírovou utěrkou a dejte na pánev k dozlatova opečené cibuli. Chvíli opékejte.
Přidejte nakrájená jablka a opět opékejte. Dochuťte čerstvě mletým pepřem. Zalijte asi skleničkou vody, promíchejte a chvíli duste.
Až jsou játra měkká, osolte, ochuťte majoránkou.
Podávejte s přílohou, na jakou právě máte chuť.
Dobrou chuť přeje Elly.