Dva výborné dipy ke grilovanému masu
Jsou jednoduché a rychlé. A k vašemu grilovanému masu budou jedinečné!
Já jsem je připravila na víkendovou akci v naší nejoblíbenější a nejskvělejší hospůdce na hřišti. Majitel hospůdky Jirka griloval naložené kotletky a moje omáčky je měly doplnit. Dipy – omáčky „na namáčení“. Nemohla jsem se rozhodnout mezi sýrovým a pikantním zeleninovým, tak jsem připravila oba. Zeleninový lehce připomínal lečo. Pro lepší pálivost jsem použila Tabasco. Byla jsem ovšem trochu při zdi 🙂 Zvolila jsem jemnější variantu.
Ohlasy byly výborné a u těch, kteří ochutnali, většinou vítězil dip sýrový. Jaký se bude líbít vám?
Nivový dip s vlašskými ořechy
- 400 g kysané smetany Valašské Meziřící
- 250 g nastrouhané nivy
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
- 15 vyloupaných vlašských ořechů
- 5 lžic majonézy
Kysanou smetanu promíchejte s majonézou. Přidejte česnek.
Nivu nastrouhejte najemno a vmíchejte do krému. Ochuťte solí a pepřem. Soli nepotřebujete moc, někdy vůbec žádnou. Niva bývá slaná dost.
Vlašské ořechy vyloupejte a nasekejte. Část nahrubo a část jemněji. Vmíchejte do dipu.
Podávejte vychlazené.
Pikantní dip s paprikami a chilli
- 6 barevných paprik
- 2 pikantní chilli papričky (intenzita záleží na vaší chuti)
- 2 velké červené cibule
- sůl a pepř
- Tabasco na dochucení
- 450 g rajčatové passaty nebo krájených rajčat v konzervě
- trocha slunečnicového oleje
Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubé kostičky. Omyté papriky rozkrojte na polovinu, vyčistěte a nakrájejte na půlkolečka. Chilli papričky nasekejte nadrobno.
Ve velké pánvi (já použítám wok) rozehřejte olej. Vsypejte cibuli a opékejte asi pět minut. Přidejte chilli papričky. Opékejte dalších pár minut a vsypejte všechny nakrájené papriky. Promíchejte a nechejte společně opékat. Nesmí se připalovat. Opékejte co nejdéle to jde, aby papriky změkly. Ne však úplně.
Zalijte připravenou rajčatovou passatou, promíchejte a společně pod pokličkou duste 15 minut. Dochuťte solí, pepřem a passatou. Ještě pět minut provařte bez pokličky.
Tento dip můžete podávat teplý i studený.
Dobrou chuť přeje Elly.