Eclairs podle Ladurée – neskutečně lahodné zákusky
Neskutečně lehoučké zákusky vonící vanilkou z naší zamilované noblesní cukrárny Ladurée. Na první pohled se může zdát návod jako „vyšší cukrářská“ Ale věřte – lehce to zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!
Recept je přímo z kuchařky Ladurée – Sucre.
Potřebujeme
křehké těsto
- 100 g másla přímo z ledničky
- 125 g hladké mouky
- 125 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
odpalované těsto
- 120 g hladké mouky
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml vody
- 10 g cukru krupice
- 1 špetka soli
- 80 g másla
- 4 velké vejce
krém – Crème Pâtissière
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml mléka
- 4 žloutky
- 80 g cukru krupice
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25 g čerstvého másla
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
1. těsto
Máslo nakrájené na malé kousky smíchejte s moukou, cukrem a vanilkou ( případně použijte cukr provoněný vanilkovými lusky, nebo vanilkový cukr)
Vše dobře zpracujte , zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky
2. těsto
Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.
Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme že je hotovo.
Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.
Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme „tyčinky“ dlouhé cca 10 cm
Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne
Vyndáme křehké těsto z lednice , trošku prohněteme a vyválíme na tloušťku 1-2mm. Vykrájíme obdélníky cca, 4 cm x 12 cm
Na každou „tyčinku“ z odpalovaného těsta umístíme obdélník vykrojený z křehkého těsta
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . V mojí troubě to bylo asi 30 minut
Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.
Krém
Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.
Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu
Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme
Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.
Vaříme až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo
Přikryjeme folií a necháme vychladnout.
Našleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.
Poté plníme připravené eclairs , tak že zdobičkou prorazíme dírku na třech místech a krém vstříkneme dovnitř.
Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Eclairs je nejlepší plnit před podáváním, když je necháte dlouho v lednici naplněné těsto zvlhne a není to ono.
Nenaplněné pečivo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Dobrou chuť přeje Lenka.
Ještě si neodpustím pár obrázků z Ladurée – je to prostě nádhera!