Fazole v rajčatové omáčce s gulášovým kořením a vejcem
Rychlý recept, který se hodí na uhoněné všední dny. Protože tohle jídlo z jedné pánve vám nezabere ani moc času na přípravu, ani nezašpiníte moc nádobí. Miluju tyhle recepty.
Navíc jsou luštěniny u nás doma moc oblíbené. Snad úplně všechny druhy. Nepatříme mezi ty, kdo musí mít na talíři denně maso. A luštěniny jsou skvělou „náhražkou“.
Suroviny
- 250 g malých bílých fazolí
- 700 ml rajčatové passaty
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce směsi koření Guláš Avokádo
- podle chuti sůl
- 200 g zakysané smetany
- 4 vejce
- čerstvá petrželka a pažitka
- olivový olej
Nejprve uvařte fazole do měkka. Sceďte je a nechte stranou.
Ve velké pánvičce zahřejte trochu olivového oleje. Vsypejte na něj nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Opečte pěkně dozlatova. Přidejte vařené fazole, zasypejte gulášovým kořením. Zalijte rajčatovou passatou. Promíchejte a provařte 10 minut. Podle potřeby můžete podlít trochou vody. Chuť dolaďte solí.
Vmíchejte opatrně zakysanou smetanu.
Snižte teplotu a velkou lžící udělejte do fazolí důlek. Vyklepněte do něj vejce, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a na nízkou teplotu nechejte vejce ztuhnout.
Ihned podávejte, zhusta posypané zelenými bylinkami. Ideální příloha je čerstvý chléb.