fbpx
Dezerty,  Recepty

Francouzská sladkost: Crepes Suzette

DSC_0089

Francouzské recepty jsou téměř vždycky sázka na jistotu. Sladké i ty slané. Takový kohout na víně. Nebo quiche! Ale dnes zabrousíme do té sladké části.

Palačinky ve všech možných podobách jsou u nás doma v kurzu. Asi nejen u nás. Určitě i u vás. Když jsem byla malá, dělala maminka palačinky a říkali jsme jim „amolety“. Byly silnější, mazali jsme je marmeládou a zamotali do ruličky. Výborně chutnaly teplé i studené. Slavnostnější verze se mazala ovocným tvarohem.

U nás doma je oblíbená verze s Nutellou, marmeládou, ale taky se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Na stůl dáme suché palačinky, všechny marmelády z lednice, Nutellu, arašídové máslo a jiné čokoládové pomazánky, které se zrovna nachází v našich zásobách, granko, zakysanou smetanu … prostě všechno. A hodujeme.

Potřebujeme

palačinky

  • 3 vejce
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 g prosáté polohrubé mouky
  • asi 50 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli

omáčka

DSC_0087
Vejce rozšleháme s mlékem, máslem, cukrem a špetkou soli. Pomaličku přidáváme prosátou mouku a pořád šleháme, aby nám nevznikly v těstě hrudky. Krásně hladké palačinkové těsto teď necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici, aby se všechny suroviny propojily.

Palačinky smažím na palačinkové teflonové pánvi. Krásně se na ní obrací. Pod první palačinku vymažu pánvičku malým kouskem másla, dále už to jde samo. Když máte pocit, že to přece jen „drhne“, tak občas kápněte oleje nebo vhoďte kousek másla.

Těsto na pánvičku nalijeme naběračkou a hned kroužením pánvičkou rozlijeme po celé pánvičce. Snažíme se nalít opravdu tenkou vrstvu, aby palačinka byla tenoučká. Někdo má naopak rád palačinky pěkně tlusté, takže vlastně můžete smažit podle svých strávníků.

DSC_0084

Palačinku otočíme v okamžiku, kdy je krásně uvolněná a nechytá se nám už k pánvičce a kdy je na povrchu zatuhlá, není na něm žádné tekuté těsto. Obracíme, jak umíme – obracečkou nebo ve vzduchu. Cvičte. Za pár popadaných palačinek ta sranda stojí.

Hbitá a zdatná kuchařka stíhá všechno, takže během toho, co se smaží palačinky a vy je zkušeně obracíte ve vzduchu, stíháte udělat pomerančovou omáčku.

DSC_0081

Já ji dělám velice jednoduše. Jeden pomeranč oloupu a nakrájím na malé kousky. Zbylé dva pomeranče vymačkám, co nejlépe to jde, pěkně i s kousky dužiny. V kastrolku rozpustíme máslo, na které vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Až je pěkně nahnědlý, zalijeme ho pomerančovou šťávou, likérem. Omáčku zredukujeme a zasypeme kousky pomerančů.

Do této omáčky vložíme postupně každou palačinku, přeloženou napůl a ještě jednou napůl. Dáme na talíři, dozdobíme kousky pomerančů z omáčky, zakápneme koňakem a zapálíme.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kvalitní, originální pomerančový likér Grand Marnier koupíte na Alkohol.cz.

grandmarnier__08104.1340035476